Tuo yhteen 17 yleistajuista tiedejulkaisua

MUUTOS JA JATKUVUUS

Complex collage

Muutosviikkojen jälkeen tämän viikon Tutkitusti -aiheena on vuorostaan #jatkuvuus. Mitkä asiat pitävät pintansa muutoksenkin kourissa? Entä ovatko uuden ilmiöt ja huolenaiheet uusia ollenkaan? Mitä suhtautumisemme menneisyyteen voi kertoa nykyisyydestä ja meistä? #ideaalimuutos #tutkittutieto


Reformaation rajapinnoilla

Reformaation partahipsterit


Ovatko partahipsterit aikamme tuote? Sini Mikkola tarkastelee 1500-luvun reformaattorien partoja identiteetinjulistuksen keinona.
”MacCullochin mukaan suurin osa reformaattoreista olikin partasuita 1540-luvulle tultaessa. Parta, mitä pörheämpi sen parempi, ilmensi siten oikeaa kristinuskon tulkintaa. Kysymys oikeasta raamatuntulkinnasta ja oman opin palautumisesta alkukirkkoon oli aivan keskeinen rajanvedoissa toisinajattelevia kohtaan. Näin voi ajatella, että parta politisoitui uudella tavalla reformaatioajalla.”


Sini Mikkola 26.1.2017


Kalmistopiiri

Yhteiskunnallisia epäkohtia, ”apinjoita eli metsäihmisiä” ja epäonninen leijonankesyttäjä – Poimintoja 200 vuoden takaisista Turun Wiikko-Sanomista


Oliko media ennen asiapitoisempaa? Kalmistopiirin Liisa Kunnas-Pusa nostaa esiin poimintoja Turun Wiikko-Sanomista kahdensadan vuoden takaa. Esiin nousevat muun muassa aatelisjuorut, hassut eläinuutiset sekä silmiinpistävä usko parempaan tulevaisuuteen.
”Sisällöistä löytyy paljon tuttua, mutta myös yllätyksiä, ja toisaalta muistutuksia siitä, että vaikka jostain menneisyyden ilmiöistä voisikin ottaa oppia, ei ennen kuitenkaan ollut kaikki paremmin.”


Liisa Kunnas-Pusa 1.5.2020

Areiopagi.fi

Totuuden jälkeistä aikaa ei ole ollut eikä tule


Aku Visala pohtii väitettä siirtymisestä totuuden jälkeiseen aikaan suhteessa tiedon historiaan ja filosofiaan.
”Emme siirtyneet vuonna 2016 totuuden jälkeiseen aikaan. Jos perinteinen, korkea käsitys totuudesta pitää paikkansa, totuuden jälkeistä aikaa ei ole koskaan ollut eikä sitä koskaan tule. Mielipiteemme ovat aina tilivelvollisia totuudelle.
Jos taas tarkoitamme totuuden jälkeisellä ajalla tilannetta, jossa mielipide on yhä vaikeampi erottaa tiedosta, totuuden jälkeinen aika on ollut kanssamme jo kauan. Jos jotain uutta auringon alla on, se on mielipiteiden ja tiedon räjähdysmäisesti kasvanut määrä.”


Aku Visala 2.5.2017 https://bit.ly/3pctEmt

Tutkitusti -verkosto koostuu humanististen ja yhteiskuntatieteellisten alojen populaareista tiedejulkaisuista. Tutkitusti -viikkopaketit käsittelevät loppuvuoden ALH -projektin Arvot, ideaalit ja muutos -teemoja.