Lemmikki vai kyljys? Kuinka ruokakulttuurimme muuttuu? – keskustelutilaisuuden tallenne

Complex collage

Spektaakkeliakatemia & Allegra Lab HKI
Kulttuurikeskus Stoa 23.11. klo 17:00-19:00

Suhteemme ruokaan muuttuu ja tätä muutosta ajavat monenlaiset voimat. Esimerkiksi tuotantotapojen kehitys ja näkemys siitä, kuinka meidän tulisi kohdella muita eläimiä vaikuttaa siihen, mitä meille tarjotaan ja ihmiset haluavat syödä. Mitä tapahtuu silloin, kun vallitsevat olosuhteet muuttuvat arvoja ja ideaaleja nopeammin? Kuinka voidaan varmistaa, että arvot ja ideaalit ovat mukana päätöksenteossa ja lainsäädännössä muuttuvissa olosuhteissa?

Tilaisuus toteutettiin osana Arvot, ideaalit ja muutos -hanketta, jossa tutkimusta, tapausanalyysiä ja yhteiskunnallista keskustelua yhdistämällä pohditaan kuinka uudenlaisten ideaalien integroitumista voidaan edistää osaksi yhteiskunnan toimintaa.

Asiantuntevan ja monialaisen keskustelutilaisuuden puhujina olivat KTT Galina Kallio, OTT dos. Visa Kurki, YTT Salla Tuomivaara ja hyönteiskokki Topi Kairenius. Keskustelun vetäjänä ja yhteiskunnallisena kommentaattorina mukana taiteilija ja toimittaja Jari Tamminen.

Galleriassa esillä Jari Tammisen yhteiskunnallinen ja monikielinen vastamainosnäyttely (Spektaakkeliakatemia Stoassa 30.10. – 13.12.).

Tilaisuuden puhujat:

Galina Kallio on Helsingissä asuva tutkija ja yhteiskunnallinen vuorovaikuttaja. Hän on erikoistunut uudistavan maanviljelyn ja kumppanuusmaatalouden tutkimiseen. Hänen työtään ohjaavat halu tuottaa tietoa ja lisätä ymmärrystä ekologisesti ja sosiaalisesti kestävistä toimintatavoista. Hän on kirjoittanut lukuisia tieteellisiä sekä tiedettä popularisoivia julkaisuja, mukaan lukien yhdessä Ilja Lehtisen kanssa Koronakriisi ja ruoka -artikkelisarjaa Voimassa.

Visa Kurki on oikeustieteen tutkija, jonka erityisaloja ovat oikeusteoria ja -filosofia sekä eläinoikeus. Hän toimii Suomen Akatemian tutkijatohtorina Helsingin yliopiston oikeustieteellisessä tiedekunnassa. Hän on lisäksi yleisen oikeustieteen dosentti Turun yliopistossa. Hän on myös työskennellyt juristina ja julkaissut ”Haluatko juristiksi?” -teoksen (2014/2019).

Salla Tuomivaara on sosiologi, yhteiskuntatieteiden tohtori ja tietokirjailija. Hän väitteli sosiologian eläinkäsitysten historiasta keväällä 2018. Hän työskentelee Turun yliopistossa post doc -tutkijana Koneen Säätiön rahoittamassa ”Voiko eläintä kertoa? Eläinten käsitteellistämisen haasteet tieteissä ja taiteissa” -tutkimushankkeessa. Hän on muun muassa julkaissut kirjan ”Syötävät koirat ja sympaattiset siat – Eläinten kohtaamisesta” (2019).

Topi Kairenius on hyönteiskokki, ruokakirjailija ja pienpanimoyrittäjä. Hän on tehnyt hyönteisravintoa tunnetuksi vuodesta 2012 alkaen sekä luennoimalla että järjestämällä tapahtumia Suomessa ja kansainvälisesti. Hän on julkaissut keittokirjan ”Hyönteiskokki” (2018).(2020).

Jari Tamminen on Voiman pitkäaikainen toimittaja sekä vastamainostyöryhmän vetäjä että Häiriköt-päämaja-hankkeen vastaava tuottaja. Hän on perehtynyt kulttuurihäirintänä tunnetun ilmiön seuraamiseen lukuisilla kantaaottavilla teoksilla ja kirjoittanut aiheesta tietokirjan ”Häiriköt – Kulttuurihäirinnän aakkoset” (2013)