Arvot, Ideaalit & Muutos -blogilla on uusi ilme. Tällä viikolla Tutkitusti rakentaa portaat arvoista #ideaaleihin ja #ihanteisiin. Ideaalit ja ihanteet kuvaavat merkityksiä̈, jotka ovat normaaliksi tai tavoiteltavaksi ymmärrettyjä päämääriä.
Pääkirjoitus: Ihanteet suurennuslasin alla
”Ideaalit voivat olla muodoltaan ympäripyöreitä tai yksityiskohtaisesti hiottuja, yksityiseen elämänpiiriin rajattuja tai julkisesti ääneen lausuttuja. Joskus ne koskettavat vain yhtä yksilöä, toisinaan taas kokonaista kansakuntaa.” Matleena Sopanen tarkastelee pääkirjoituksessa osuvasti ideaalin ja ihanteen käsitteitä ja niihin liittyviä merkityksiä
Matleena Sopanen, Ihanne 2/2015
Ilmastoliikkeen utopismi ja dystopismi
”Protestiliikkeet sisältävät aina erilaisia käsityksiä toivotusta tulevaisuudesta. Ilmastoliike pitää yhteiskunnallista muutosta välttämättömänä, mutta ei ole aivan selvää, millaisen tulevaisuuden se haluaa.” Utopian ja dystopian käsitteet kuvaavat ihanteellista yhteiskuntaa, sekä #ideaalin epätoivottavaa vastakohtaa. Keijo Lakkala ja Teppo Eskelinen tarkastelevat Ilmastoliikkeen käsityksiä tulevaisuudesta utopian ja dystopian käsittein.
Keijo Lakkala ja Teppo Eskelinen, 22.3.2020
Startup-yrittäjä on intohimoinen ihanneyksilö – pitäisikö meidän kaikkien olla?
”Avantopitchaus voi kuulostaa kummalliselta, mutta startup-maailmassa se on vain yksi erikoisuus muiden joukossa. On esimerkiksi pitchauskisoja, joissa esitys pidetään kilpa-auton kyydissä tai nyrkkeilykehässä, jossa yrittäjät pitchaavat kilpaa toisiaan vastaan.” Ammattikulttuurien ihanteissa on eroja. Henri Koskinen kuvailee ihailtuun startup-yrittäjyyteen liitettyjä ideaaleja.
Henri Koskinen, 8.10.2018
Tutkitusti -verkosto koostuu humanististen ja yhteiskuntatieteellisten alojen populaareista tiedejulkaisuista. @tutkitusti -hakukone tarjoaa verkostomme artikkeleita kaikkien käyttöön: https://www.tutkitusti.fi/hakukone/