Tuo yhteen 17 yleistajuista tiedejulkaisua

Ruokakulttuuri ja muutos

Complex collage

Tutkitusti jalkautuu maanantaina 23.11. Kulttuurikeskus Stoaan, jossa Spektaakkeliakatemia & ALH järjestävät keskustelutilaisuuden: Lemmikki vai kyljys? Kuinka ruokakulttuurimme muuttuu? Tästä inspiroituneena viikon teemana toimii #ruokakulttuuri ja #muutos. #ideaalimuutos

Antroblogi

Ruoka ja antropologia

 Juuso Koponen kirjoittaa kattavassa artikkelissa ruoan tutkimuksesta antropologisesta näkökulmasta.

”Ruoka voi vaikuttaa yksinkertaiselta asialta, mutta lähemmin tarkasteltuna se on täynnä kulttuurisidonnaisia merkityksiä. Ensinnäkään kaikki ihmisravinnoksi kelpaava ei määrity ruoaksi. Ihminen, toisin kuin monet muut nisäkäslajit, kykenee fysiologisessa mielessä hyödyntämään hyvin erilaisia ravinnonlähteitä. Tästä huolimatta ihmiset ovat hyvin tarkkoja siitä mitä syövät. Biologian sijasta juuri kulttuuri määrittää ruokavalintoja. Taustalla vaikuttaa monenlaisia historiallisia, tuotannollisia ja poliittisia ja ideologisia voimia.”

Juuso Koponen 24.10.2018

Ilmiömedia

Hävikkiruoka haastaa vallitsevia jätekäsityksiä

Elina Matilainen käsittelee Ilmiössä hävikkiruokaan liittyviä erilaisia arvottamisen prosesseja.

”Vaikka materiaaliset vihjeet hävikkiruoan alkuperästä poistetaan aineksista esimerkiksi puhdistamalla, paahtamalla sekä soseuttamalla, korostetaan jätteisyyttä samanaikaisesti symbolisella tasolla. Hävikkiaineksista valmistettu jäätelö on nimetty kekseliäästi Jätelöksi ja ylijäämäleivästä tehty olut on kaksoismerkityksellä leikittelevältä nimeltään Wasted.

Toisin kuin vaikkapa pehmennyt rakenne tai tummunut väri, kielen tasolla tapahtuva muistutus hävikkialkuperästä ei ole uhka jaetuille hygienia- ja puhtauskäsityksille. Sen sijaan nimenomaan allegorinen viittaus jätteeseen tekee hävikistä arvokasta hävikkiruokaa.”

Elina Matilainen 6.11.2019

Versus

Hyönteisruoka: hetken buumi vai osa tulevaisuuttamme?

Juuli Pekkinen tutki gradussaan hyönteisten syömiseen liittyviä mahdollisuuksia kestävässä elintarvikejärjestelmässä.

”Tutkielmassani kävi ilmi, että Itä-Suomen yliopiston opiskelijat ovat kiinnostuneita hyönteisruuasta ja näkevät sillä potentiaalin Suomessa. Haastattelutilanteissa näkyikin vahvasti se, että kaikilla näytti olevan mielipide asiasta, oli se sitten kiinnostunut, huvittunut tai kuvottunut.”  

Juuli Pekkinen 22.1.2019

Tutkitusti -verkosto koostuu humanististen ja yhteiskuntatieteellisten alojen populaareista tiedejulkaisuista. Tutkitusti -viikkopaketit käsittelevät loppuvuoden ALH -projektin Arvot, ideaalit ja muutos -teemoja. Viikkopaketit löytyvät Tutkitusti-blogista: https://bit.ly/3jALKLN

Lemmikki vai kyljys? Kuinka ruokakulttuurimme muuttuu? -tapahtuman linkki: https://bit.ly/3lFi8Of