Tutkittua tietoa vaikuttavissa muodoissa

Tunteet ovat sosiaalisen median polttoainetta

Sosiaaliset suhteet rakentuvat nykyään yhtäaikaisesti online- ja offline-tilassa, joita määrittävät erilaiset sosiaaliset säännöt. Verkossa affektiivinen polarisaatio, uhriutuminen ja kostonhimo jakavat käyttäjiä samalla, kun kevyen somedeittailun pelätään hävittävän vakavat parisuhteet.

Polarisaatio ja affektiivinen some

Onkin hyvin tärkeää, että sosiaalisen median rooliin kiinnitetään jatkossa entistä tarkempaa huomiota: politiikkaa ei tehdä pelkästään eduskunnassa, vaan somen poliittisen keskustelun sävyt ja tunteet vaikuttavat myös maailmaan ympärillään.

Polarisaatiota ja somea pohtiessa on hyvä muistaa, että moni asia kärjistyy kasvokkaisen vuorovaikutuksen puuttuessa. Etenkin somessa sosiaalinen identiteetti tuntuu nousevan yhä suuremmaksi vedenjakajaksi. Poliittisten kantojen sijaan keskustelu kääntyy ennemmin taisteluun siitä, onko oikeassa vihervasemmisto vai laitaoikeisto. Keskustelun tulehtuminen ja kansakunnan jakautuminen eivät ole tuulesta temmattuja huolia – ainakaan, jos seuraa aktiivisesti sosiaalista mediaa.

Esko Nieminen 5.6.2024

Kenen tragedia?

Jos tunnemme kokevamme vääryyttä, pystymmekö pitämään sen herättämät kostofantasiat fantasioina vai ryhdymmekö toteuttamaan niitä? Puranko uhriutumisen tunteeni lähimmäisiini tai kenties aggressiivisiin some-postauksiin?”

Teatterista peräisin olevaa “tragedia”-termiä käytetään taajaan teatterin ulkopuolella. Politiikka hyödyntää tragedian kykyä tuottaa syviä tunteita ja muokata suhtautumistapojamme. Tragedia tuottaa uhreja. Kyse on sisäisestä kuvitelmasta, jonka tietynlainen tapahtuma herättää kun sitä tarkastellaan esityksenä. Vaikka tapahtumalla ei ole välttämättä mitään tekemistä kärsijän tai esittäjän oman kokemuksen kanssa, se herättää vahvoja kuvitelmia itsestä uhrina ja oikeutetusta kostosta. Tiedotusvälineiden ja sosiaalisen median takia olemme jatkuvasti tällaiseen skenaarioon perustuvan retorisen manipulaation kohteena.

Esa Kirkkopelto 25.2.2025

Digitaalinen rakkaustarina

Teknologiapelkoisten sekä toisaalta algoritmien kehittäjien tulisi katsoa inhimillistä kompleksista todellisuutta kokonaisvaltaisesti, sillä teknologia muovautuu käyttäjiensä kaltaiseksi.”

Jos Googleen syöttää hakusanat “deittailu ja sosiaalinen media”, on tulos varsin negatiivinen: artikkeleissa ja keskustelupalstoilla povataan romantiikan ja vakavien parisuhteiden häviämistä. Tinder-treffeistä on tullut käsite, ja osa pelkää vakavien parisuhteiden häviämistä kevyen somedeittailun tieltä. Deittailukulttuurin digitalisoituminen muokkaa sanoittamattomia sääntöjä ja synnyttää uusia käytäntöjä: miten lähestyä toista, mistä saa puhua, mikä on noloa ja mikä ei.

Emmi Holm 16.5.2018