
Millainen rooli kännykällä tai sosiaalisella medialla oli sinun lapsuudessasi?
Viikon lukupaketissa mietitään lasten ja nuorten someviestittelyä. Digitaalinen sosiaalinen maailma helpottaa arkista yhteydenpitoa perheen ja kavereiden kesken ja tarjoaa välitöntä viihdettä. Alaikäisten somen käyttö on kuitenkin usein huolta herättävä, monisyinen kysymys.

Kavereiden kanssa viestittely nyt ja ennen
”Viestinnän välineet ja ajallisuus ovat muuttuneet dramaattisesti, mutta jatkuvuutta löytyy: lapset etsivät niin sotavuosina kuin tässä hetkessä yhteistä seuraa, ymmärrystä, tukea ja hauskanpidon mahdollisuuksia.”
Viestinnän teknologiat luovat puitteet lasten ja nuorten keskinäiselle yhteydenpidolle. Miten sota-ajan kirjekulttuuri erosi nykyviestittelystä? Iso osa nykylasten ja -nuorten elämästä tapahtuu kännyköiden ja sovellusten maailmassa. Vastaavasti sota-aikana kirjeet tarjosivat nuoruuden elämisen välineen ja paikan, tosin huomattavasti ajallisesti rajoitetumman.
Antti Malinen ja Mervi Kaarninen 28.5.2024

Tyttöjen tinderöinti
”Oikeus omien rajojen asettamiseen sekä vapaus opetella, harjoitella ja erehtyä ovat nuorten hyvinvointia rakentavia tekijöitä myös virtuaalisissa ympäristöissä, vaikka nuoria lisäksi pyrittäisiin suojelemaan ikärajojen ja toimenpiteiden avulla.”
Tinderin ikäraja on 18 vuotta, mutta uteliaisuus, kokeilunhalu ja romantiikan kaipuu houkuttelevat alaikäisiä sovellukseen ikärajasta huolimatta. Sovelluksen selaaminen on monille itsetutkiskelua ja toisaalta kaveripiirin yhteistä viihdettä, joka ei välttämättä johda treffeille asti. Deittailun ja suhteiden harjoitteleminen sekä seksuaalisuuteen tutustuminen kuuluvat olennaisena osana nuoruuteen. Tinderissä toimiminen ei kuitenkaan ole riskitöntä.
Essi Holopainen 16.3.2021

Digiteknologia auttaa ylläpitämään perhesuhteita mutta keskittää valtaa
”Sovellukset avaavat näkymän vallan epätasaiseen jakautumiseen. Vaikka lapsilähtöisyyttä korostetaan kaikilla yhteiskunnan sektoreilla, perhe-elämän digitalisoitumisen hallinta on aikuisilla ja joskus ainoastaan yhdellä aikuisella.”
Digiteknologian tarjoamat viestintäsovellukset ovat asettuneet osaksi suomalaisperheiden arkea. Ne helpottavat perheenjäsenten yhteydenpitoa liikkuvassa arjessa. Eri sovellusten avulla voi viestiä, jakaa sisältöjä, koordinoida ajankäyttöä ja kulutusta. Sovellukset kuitenkin myös määrittävät perheen rajoja ja lisäävät aikuisten mahdollisuuksia kontrolloida lapsia ja toisiaan.
Anna-Maija Castrén 03.02.2021