
Kuun viimeisessä teemapaketissa tarkastellaan, mitä mediassa käytävät kertomus- ja kulttuurisodat paljastavat nykymaailmasta ja sen jaetuista totuuksista.
Kuuluuko sosiaalisessa mediassa tai vaikkapa tekoälyn kanssa saada jutella avoimesti aiheesta kuin aiheesta, vai voisiko vaikeneminen toisinaan olla kultaa?

Lörpöttelevä amerikkalainen kielimalli
”Tällaisesta (Tyynenmeren aluella yleisestä) eettisestä ajatusmallista käsin tulkittuna lörpöttelevä kielimalli, joka luulee osaavansa puhua aiheesta kuin aiheesta kunnioittavasti, tuntuu lähinnä amerikkalaiselta kolonialismilta.”
Ajatus avoimen keskustelun hienoudesta on kulttuurisidonnainen. Tyynenmeren alueella toisten ajatusten rajaaminen keskustelun ulkopuolelle kielii arvostuksesta toisten itsenäisyyttä ja itsemääräämisoikeutta kohtaan. Tällaisesta eettisestä ajatusmallista käsin tulkittuna lörpöttelevä kielimalli, joka luulee osaavansa puhua aiheesta kuin aiheesta kunnioittavasti, tuntuu lähinnä amerikkalaiselta kolonialismilta.
Heikki Wilenius 11.2.2025

Länsi-keskeinen tapa puhua maailmasta
”Länsipuheen problematisointi onkin tieteellisesti, journalistisesti ja poliittisesti tärkeää, jos oletetaan, että kielenkäytön ihanteena on se, että käsitteet vastaavat todellisuutta mahdollisimman tarkasti ja neutraalisti.”
Kaikki yhteisöt ovat jossain määrin kuviteltuja, niin myös länsimaat. Mitä länsi oikein tarkoittaa ja miten siitä puhutaan? Ukrainan sodan myötä länsi nähdään entistä vahvemmin homogeenisena, monoliittisena ja moraaliyhteisönä, joka on muusta maailmasta uniikki kokonaisuus. Toisinaan länsimaita koskeva uutisointi on perusteettoman länsi-keskeistä. Tämä vahvistaa mielikuvia maailman jakautumisesta länteen ja “ei-länteen”. Länsipuheen problematisointi onkin tärkeää, mikäli pyrkimyksenä on välttää turhaa vastakkainasettelua.
Jukka Jouhki 14.2.2025

Huomio, kaikki sortavat provokaattoria!
”Yhteistä poliittista rintamaa on mahdotonta muodostaa ilman jaettua todellisuuskäsitystä, ja tällainen tuntuu löytyvän nykytilanteessa lähinnä oikeistotoimijoilta heidän suuren kertomuksensa ansiosta.”
Rasismikohujen ympäröimä perussuomalainen puolue haastaa liberaalin demokratian toimintaperiaatteita verkossa käydyillä kulttuurisodilla ja mediatilan strategisella manipuloinnilla. Juha Raipolan artikkeli esittelee 10 teesiä ja 4 käytännön esimerkkiä puolueen harjoittaman mediavaikuttamisen strategian seurauksista. Teksti tuo esiin jaetun todellisuuskäsityksen ja vapaan mielipiteenilmaisun tärkeyden luottamusyhteiskunnassa.
Juha Raipola 11.8.2023