Tuo yhteen 17 yleistajuista tiedejulkaisua

Raha, pelit & yhteiskunta

Abstract collage

Kun toisen riippuvuudella voidaan tehdä hyvää, mikä on oikeutettua? Entä mitä on seurannut pelikiellon rikkomisesta 1600-luvulla? Neljännessä peliteemaisessa sisältöpaketissa tutustutaan rahapelien ja pelaamisen yhteiskunnallisiin vaikutuksiin. 

Peli-teemaiset monitieteiset paketit pohjustavat tänään 20.1.järjestettävää Tieteiden yön tapahtumaa “RAHA-PELI-ILTA”. Tapahtuma järjestetään etänä ja voit seurata sitä Allegra Lab Helsinki-youtube-kanavalla ja Tieteiden yön Liveto-alustalla.

Ilmiö

Hyvikset ja pahikset – eli mistä rahapelituottojen eturistiriidoissa ei ole kyse

“Jos joku toivoo, että jostain hyökkää uljas ritari valkoisella ratsullaan taisteluun tätä “pahaa” toimialaa vastaan, hän on väärässä. Kansalaisyhteiskunnan “hyvikset” ovat nimittäin liittoutuneet tämän tarinan “pahisten” kanssa.”

Michael Egerer kirjoittaa Ilmiö-julkaisussa ongelmapelaamisen ehkäisemisen ja pelituottojen mahdollistaman hyvän tekemisen vastakkainasettelusta. 

Alusta! 

Rahapelituottojen ohjaaminen yhteiskunnallisiin tarkoituksiin: ovatko korvamerkityt tuet paras malli?

“Rahapelituotot eivät ole neutraalia tai ongelmatonta rahaa yhteiskunnallisesti, eikä myöskään edunsaajille.”

Veera Kankainen ja Virve Marionneau vertailevat Alusta!-julkaisussa Euroopan eri maissa kehitettyjä toimintamalleja rahapelituottojen suhteen. 

Kalmistopiiri 

Kortti- ja lautapelejä 1600-luvun Turussa

“Pelata voitiin rahasta, mutta häviäjä voitiin myös sopia seuraavien tuoppien maksajaksi. – – Pelaaminen oli sinänsä sallittua, mutta jos se tapahtui pyhitettynä aikana tai sovittuja sääntöjä rikottiin, päätyi pelaaminen tuomittavaksi oikeuteen.”

Veli Pekka Toropaisen tarkastelee Kalmistopiiri-julkaisussa 1600-luvun oikeuspöytäkirjoja, joihin on tallentunut tietoa pelaamisesta. 

Tutkitusti verkosto koostuu 21 yleistajuisesta tiedejulkaisusta: www.tutkitusti.fi