Mitä raha on?

tutkitusti rahakuva 1 short

Monitieteisessä Tutkitusti-sisältöpakettien sarjassa puhutaan syystalven 2021 aikana rahasta. Ensimmäinen paketti käsittelee rahan olemusta antropologian, arkeologian sekä yhteiskuntatieteiden näkökulmasta. Mitä myytit ja haudat kertovat suhteestamme rahaan? Onko palkkatyö itsensä myymistä?

Antroblogi

Myytti rahan alkuperästä

”Rahaa ei keksitty vaihtokaupan helpottamiseksi. Antropologit, historiantutkijat ja taloustieteilijät ovat tienneet tämän jo ainakin sadan vuoden ajan. Silti monelle on yhä itsestäänselvyys, että raha täytyi keksiä, koska tavaroiden vaihtokauppa kävi liian vaivalloiseksi. Miksi virheellinen käsitys rahan alkuperästä elää niin sitkeästi?”

Timo Kallisen artikkeli käsittelee rahan alkuperää ja siihen liittyviä myyttejä.

Timo Kallinen 8.12.2020

Kalmistopiiri

Maksuväline, koru, symboli? Rahat haudoissa

”Suomen keskiaikaiset hautaukset, joista rahoja tunnetaan, ovat pääasiassa 1200-1300-luvulta. Lapista saamelaishaudoista tunnetaan kolikoita 1500-1600-luvulta. Mutta miksi kolikoita sitten asetettiin hautoihin? Uskottiinko rahan tuovan onnea? Vai oliko raha uhri, kuten Pekka Sarvas on esittänyt?”  

Kalmistopiirin Ulla Moilanen käsittelee artikkelissa haudoista ja kalmistoista löytyneisiin rahoihin liittyviä merkityksiä.

Ulla Moilanen 4.4.2010

Alusta

Alustus! Itsensä myymisestä

”Itsen myyminen työssä on siis erilaista kuin aiemmin – kyse ei ole vain työvoiman myymisestä osana itseä, vaan myös itsen muokkaamisesta työvoimaksi. Tämän takia itsen myymisen käytännöt koskettavat meitä eri tavalla kuin aiemmin.”

Katariina Mäkisen Alusta-artikkeli pohtii palkkatyön ja itsensä markkinoimisen ruumiillisuutta ja välineellisyyttä työelämässä.

Katariina Mäkinen 16.9.2012

Tutkitusti verkosto koostuu 21 yleistajuisesta tiedejulkaisusta. Tuomme eri tieteenalojen näkökulmia ajankohtaisiin aiheisiin verkoston julkaisuista.