Raha & Pelaaminen

tutkitusti 35 twitterface

Arvotaan seitsemän numeroa ja kolme yleistajuista tiedeartikkelia! Neljäs raha-aiheinen sisältöpaketti käsittelee rahaa ja pelaamista.

Onko yhteiskunta peli, jossa pienituloinen voi voittaa vain lottoamalla? Kuinka rahapelaaminen ilmiönä kytkeytyy etiikkaan ja eriarvoisuuteen?

Antroblogi       

Lottounelmia ja tulonsiirtoja köyhiltä rikkaille

Kun rahapelien tuotoilla tuetaan kulttuuria ja urheilua, josta hyötyvät etupäässä hyväosaiset ja keskiluokka, voidaan kärjistäen sanoa rahapelien olevan yhteiskunnallinen tulonsiirto huono-osaisilta hyväosaisille.”

Juuso Koponen käsittelee Antroblogin artikkelissa 13.11.2019 Veikkauksen asemaa, rahapelaamista sekä niihin liittyvää eriarvoisuutta Suomessa.

Etiikka

Peli on pelattu

”Avainpelaajista ja kukoistussyötöistä puhutaan muuallakin kuin jalkapallokentillä tai jääkiekkokaukaloissa.”

Sami Pihlström kirjoittaa Etiikka -julkaisun jutussa 26.6.2014 yhteiskunnan pelillistymisestä ja pelialasta.

Ilmiö

Rahapelaaminen ja rahavirrat – mitä niistä pitäisi ajatella?

”Yleisesti ottaen on todettava, että rahapelaamisen hyödyistä on helpompi puhua kuin haitoista, vaikka suomalainen ei aina voita, vaan usein myös häviää. Yleishyödyllisiä tarkoituksia ei niinkään rahoiteta Veikkauksen tuella, vaan (usein vähävaraisten) pelaajien toimesta hävityllä rahalla.”

Janne Nikkinen tarkastelee Ilmiön artikkelissa 19.10.2018 rahapelaamista ilmiönä siihen liittyvien tulovirtojen näkökulmasta.

Tutkitusti verkosto koostuu 21 yleistajuisesta tiedejulkaisusta.

Monitieteisessä Tutkitusti-sisältöpakettien sarjassa puhutaan syystalven 2021 aikana rahasta: https://bit.ly/3FQEuqN Sukelsimme dollarit silmissä verkoston arkistoon koostaen yhteistyöjulkaisujemme artikkeleista kokonaisuuksia eri tieteenalojen näkökulmista rahaan.

Pelit jatkuvat Tieteiden yönä 20.1.2022 Tutkitusti -hankkeen sekä @allegralabhki’n yhteisessä tutkimusnäkökulmaa sekä käytäntöjä yhdistelevässä teemaillassa: Raha-Peli-Ilta https://www.tieteidenyo.fi/fi/ohjelma/raha-peli-ilta