Tuo yhteen 17 yleistajuista tiedejulkaisua

Pelit, riippuvuus & peliriippuvuus

Abstract collage

Väkivaltaiset ja koukuttavat videopelit ovat herättäneet keskustelua jo vuosikymmenten ajan. Pelien kehitys on mahdollistanut yhä aktiivisempaa vuorovaikutusta pelin ja pelaajan välillä, mutta muutos nähdään myös ongelmallisena. 

Miten teknologian massatuotanto ja pelien kulutuksen kasvu ovat vaikuttaneet peliriippuvuusongelmiin? Entä miksi juuri väkivaltaiset pelit nousevat usein pelikohujen keskiöön? 

Peli-teemaiset monitieteiset paketit pohjustavat 20.1.2022 järjestettävää Tieteiden yön tapahtumaa “RAHA-PELI-ILTA”. https://fb.me/e/1A7a8wcXi

Ilmiö 

Kulutusideologia ruokkii riippuvuusongelmia

“Kasinopelaaja saattaa esimerkiksi ajatella, että hän voi vaikuttaa voittomahdollisuuksiinsa tai ennustaa voiton todennäköisyyden. Hän saattaa kuvitella, että kohtalo on määrännyt hänelle jättipotin” 

Matilda Hellman kirjoittaa Ilmiö-julkaisussa riippuvuusongelmien määrän kasvun suhteesta kulutusmahdollisuuksien lisääntymiseen. 

Alusta! 

Nuorten addiktiokäyttäytyminen kytkeytyy kaverisuhteisiin

“– vahva kaveriporukkaan kuuluminen oli yhteydessä vähäisempiin rahapeliongelmiin nuorilla sekä Suomessa että Yhdysvalloissa. Sen sijaan vahva kuuluminen internetin verkkoyhteisöön oli riskinä rahapeliongelmille yhdysvaltalaisnuorilla.”

Iina Savolainen kertoo Alusta!-julkaisussa tutkimuksestaan, jossa hän on selvittänyt kuinka nuorten sosiaaliset suhteet ovat sidoksissa addiktiokäyttäytymiseen.

AntroBlogi

Interaktiivisia uhkakuvia 

“Digitaaliset pelit ovat yksi viimeisimmistä päivityksistä tähän vuosisataiseen kulttuuriseen jatkumoon. Niistä alettiin tekemään syntipukkeja yhteiskunnallisille ongelmille 1990-luvun puolivälissä. Perusargumentti on, että väkivaltaiset pelit lisäävät aggressiivisuutta, ja saattavat pahimmillaan johtaa jopa väkivaltaiseen käyttäytymiseen.”

Tero Pasanen kertoo AntroBlogissa arkaluontoisten aiheiden käsittelystä pelimediassa ja miksi peleistä on tehty syntipukkeja yhteiskunnallisille ongelmille.

Tutkitusti verkosto koostuu 21 yleistajuisesta tiedejulkaisusta: www.tutkitusti.fi