Tuo yhteen 17 yleistajuista tiedejulkaisua

Tekoälyn tulevaisuus

Oletko pessimisti vai optimisti tekoälyn suhteen? Vaikuttamisen monet muodot -sarjassa tarkastellaan tekoälyn tulevaisuutta, joka herättää niin innostusta kuin huolta. Tutkitusti-lukemisto tarjoaa tutkittuja näkökulmia tekoälyn tulevaisuudennäkymiin.

Toivoa ja huolta tekoälystä

”Meillä on jo nyt monia esimerkkejä siitä, kuinka teknologia edistää hyvinvointia.”

Areiopagin podcastissa pohditaan ihmisenkaltaisen älykkyyden tulevaisuutta. Keskusteluissa aiheesta on havaittavissa kaksi linjaa: pessimistinen ja optimistinen.

Aku Visala ja Lari Launonen 27.2.2018 

Logo Versus

Tekoäly ja kestävä kehitys

”Teknologisen kehityksen keskiössä olevalla tekoälyllä on valtavasti potentiaalia edistää kestävää kehitystä, mutta tekoälyhypeen on silti hyvä suhtautua kriittisesti.”

Tekoäly luo mahdollisuuksia kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseen esimerkiksi autoilua mullistamalla. Tekoälyyn tulee kuitenkin suhtautua kriittisesti, sillä se voi myös lisätä yhteiskunnan eriarvoisuutta.

Sofia Tenho 12.4.2021

Tekoälyn etiikka

”Uhkana kaikessa tekoälyn kehityksessä ja käytössä on sen kehittyminen puhtaasti teknologian ehdoilla jättäen etiikan sekä ihmisoikeudet toissijaiseksi.”

Tekoälyä hyödyntää yhä useammat laitteet ja palvelut. Sen valtavan nopea kehittyminen luo haasteita ja tarvetta sääntelylle, jossa YK:lla on tärkeä rooli. 

Yeti Kakko 9.2.2021