Tuo yhteen 17 yleistajuista tiedejulkaisua

Salaliittoteoriat

Oletko havainnut salaliittomaista ajattelua lähipiirissäsi tai jopa itsessäsi? Todennäköisesti näin on, sillä salaliittoteoriat sekä salaliittomainen ajattelu ovat ihmiselle tavallista toimintaa. Lue Vaikuttamisen monet muodot -lukupaketista, mitä tutkijat kirjoittavat salaliittoteorioista:

Onko kyseessä… salaliitto?

”Mitään suurta suunnitelmaa sen enempää kohti pahaa kuin hyvääkään ei ole.”

Arkikielessä salaliittoteoria tarkoittaa lähes poikkeuksetta jonkinlaista huuhaata, vaikka oikeitakin salaliittoja on historiassa ollut. Salaliittoja on myös montaa eri tasoa: ääripään salaliittoa ei riitä mikään todistusaineisto kumoamaan. 

Olli-Pekka Vainio 26.1.2021

Salaliittomainen tieto on tyypillistä kaikille yhteisöille

”Antropologinen tutkimus osoittaa, ettei rationaalinen ja järkeen perustuva tieto ole ainoaa oikeaa tietoa.”

Antropologia kyseenalaistaa rationaalisen tiedon ylemmyyden ja tunnistaa salaliittomaisen tiedon olevan tyypillistä kaikille yhteisöille. Esimerkiksi juoruilun, spekulaation ja salaliittomaisen ajattelun raja on häilyvä.

Annastiina Kallius 18.3.2020

Logo teologia.fi

QAnon-mytologiassa uskonnolliset perinteet yhdistyvät

”Trumpin ajan QAnon oli enimmäkseen utooppinen internet-yhteisö, jota ajoi ajatus siitä, että sen jäsenet todistavat reaaliaikaisesti saatanallisen salaliiton pysäyttämistä.”

Kirjoittaja nimittää salaliittomyyttiseksi maailmankuvaksi näkemystä, jossa yhdistyvät uudet ja vanhat kulttuuriset ainekset. QAnonia voi pitää salaliittomytologiana, joka omaksuu niin vakiintuneita kristillisyyden perinteitä sekä uushenkisyyttä.

Toni Saarinen 21.12.2022

Logo Alusta

Miksi salaliittoteoriat ovat suosittuja?

”Totuudesta on tullut jotain sellaista, jonka pitää myös tuntua oikealta.”

Tutkimukessa on etsitty syitä salaliittoteorioiden koukuttavuudelle ja suosiolle. Mm. Teorioiden uushengellisyyden ja tarinankerronnallisuuden on esitetty vetoavan ihmisiin. 

Elina Tolonen 16.2.2021