Tuo yhteen 17 yleistajuista tiedejulkaisua

Kuluttajan vaikuttavat valinnat

smart phone visual

Vaikuttamisen monet muodot -lukemistossa pureudutaan kuluttamiseen vaikuttamisen keinona. Artikkeleissa pohditaan mm. poliittista kuluttajuutta ja kulutusvalintojen mahdollisuuksia vaikuttaa suurempiin päämääriin.

Logo Ilmiö

Kulutusvalinnoilla kestävämpään tulevaisuuteen

”Marketeissa ja myymälöissä valinnanvaraa on hyllymetreittäin, ja lähes jokaisessa tuoteryhmässä kuluttajan on mahdollista valita toisia ’vihreämpi’ vaihtoehto.”

Kestovaippojen ostajat ovat tietoisia kulutusvalintojensa ekologisuudesta, mikä tekee näkyväksi yksilöille sysätyn vastuun ympäristötuhon torjunnassa. Kestovaippojen käytössä yhdistyy myös kaksi sukupuolittunutta ilmiötä: hoiva ja ekologiset arjen valinnat.

Annariina Kiponoja 20.11.2020

Logo Versus

Pikamuodin ongelmat ja vaihtoehdot

”Yksilön tasolla pikamuodin kuluttamista voivat selittää halvan hinnan, houkuttelevuuden ja helppouden lisäksi myös sosiaaliseen identiteettiin liittyvät tekijät.”

Vaikka kiertotaloutta tukevia vaatteiden kuluttamisen vaihtoehtoja on runsaasti, pikamuodin helppous ja halpa hintaa houkuttelevat kuluttajaa. Lopulta kulutusvalintoja määrittää vahvasti ympäröivät sosiaaliset odotukset. 

Ida Loponen, Juulia Järvenpää ja Essi Salovaara 8.3.2021

 

Poliittinen kuluttaminen

”- – kuka on vastuussa ilmastoa ja ympäristöä uhkaavista kehityskuluista, kuluttajat, poliittiset päättäjät vai yritykset?”

Poliittinen kuluttaja pyrkii omalla toiminnallaan markkinamekanismeja hödyntäen muuttamaan ympäröivää yhteiskuntaa ja itse markkinoita jollain tavalla paremmaksi. Poliittisen kuluttajan työkaluihin kuuluvat mm. boikotti, buykotti sekä diskursiiviset keinot. 

Piia Jallinoja 7.4.2020