Tuo yhteen 17 yleistajuista tiedejulkaisua

Olipa kerran, ennen kissavideoita

Olipa kerran, ennen kissavideoita

BY: PYHIINVAELLUKSIA

19.7.2018
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Reichenauer_Schulheft_1v_2r_kl1.jpg

Kuva: Wikimedia Commons Lisenssi: Public Domain

Harhaileeko ajatus töiden lomassa? Ei huolta, näin kävi jo varhaiskeskiajalla. Kissat ovat inspiroineen toimistotyöläisiä jo satoja vuosia ennen kissavideoiden keksimistä.

”Pangur Bán – oppinut ja kissa”

Varhaiskeskiajan Irlannin luostareiden oppineet kopioivat käsikirjoituksia, mutta myös runoutta. Yksi kuuluisimmista säilyneistä värssyistä on kirjoitettu nimettömän munkin kopioitavana olevan käsikirjoituksen alareunaan. Runo on nimeltään Pangur Bán, ja se kertoo munkista ja hänen kissastaan.

Runossa oppinut munkki tarkkailee oman työnsä lomassa valkoista kissaansa nimeltä Pangur. Molemmat ovat uppoutuneet omaan tehtäväänsä: munkki käsikirjoitusten kopiointiin ja kissa hiirten metsästykseen. Kumpikin on mestari työssään ja saa iloa taidoistaan. Munkin työnä on pyydystää sanoja, kissan puolestaan hiiriä. He työskentelevät rinnakkain omiin toimiinsa uppoutuneina hiljaisessa kumppanuudessa.

Pyhiinvaelluksia-blogissaan kelttiläisen kristillisen hengellisyyden tutkija Katja Ritari jakaa ajatuksiaan tutkimusaiheestaan myös akateemisen yhteisön ulkopuolelle. Tekstissään keväältä 2016 hän sivuaa myös kissojen roolia varhaiskeskiajan Irlannissa sekä Pangur Bánin myöhempiä reinkarnaatioita animaation ja sarjakuvan muodossa.

Lue koko teksti täältä

TUTUSTUTHAN MYÖSYHTEISTYÖKUMPPANEIHIMME