Kumpi ja kampi tappelivat, liberaali voitti

Kumpi ja kampi tappelivat, liberaali voitti

BY: POLITIIKASTA, NIIN & NÄIN

18.7.2018
tutkitusti, tiede, tutkimus, filosofia, politiikka, liberalismi

Kuva: Joanna Penn Lisenssi: CC BY 2.0

Helle hidastuttaa ja riippumatto kutsuu lomalaista, joten aika on otollinen pidemmille pohdinnoille. Voiko sosialisti olla liberaali? Mistä vapauden puolustajat todella puhuvat? Filosofi laittaa ajatuspaja Liberan, Tuomas Enbusken ja Juhana Vartiaisen kesäkouluun. 

“Täytyykö liberalistin, sosialistin ja nationalistin olla nykyään libertaristeja?”

Maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen kysyi kevään 2017 Politiikasta-lehden artikkelissa: ”Voiko sosialisti olla liberaali?” Lähtökohtana hänellä oli Libera-ajatuspajan toiminnanjohtaja Heikki Pursiaisen kolumnin väite: ”Sosialisti ei voi yksinkertaisesti olla liberaali”. Teivaisen mukaan Pursiainen oli väärässä.

Politiikan teorian ja filosofian tutkija Markku Koivusalo ottaa kysymyksen tarkasteluun kaikkien aikojen pisimmässä Politiikasta-tekstissä viime keväältä.

“Vapauden kesäkoulu: liberaalipoliitikot pulpetissa”

Vapauden puolustajilla on joskus vaikeuksia ymmärtää, mistä puhuvat. Filosofian tohtori Sami Syrjämäki tarkastelee ajatuspaja Liberan, Tuomas Enbusken ja Juhana Vartiaisen lausumia vapaudesta Niin & näin -lehden verkkotekstissä. Kuka saa ehdot, ja millaista laiskanläksyä tulee kesäksi?

Lue teksti täältä

Niin & näin -lehti on filosofian ammattilaisten ja amatöörien kohtauspaikka, monialainen asiantuntija-areena, yhteiskuntakriittinen debattifoorumi ja taidekylläinen kulttuurimakasiini. Osa lehden sisällöistä julkaistaan verkossa.

TUTUSTUTHAN MYÖS YHTEISTYÖKUMPPANEIHIMME