Ylöjärven poltergeist ja piru auttajana
Perinteentutkimus tarjoaa viikonloppuun kohtaamisia Suomen historian kuuluisien räyhähenkien sekä pirun kanssa. Aineisto on peräisin eri puolilta Suomea, mutta räyhähenkikeskittymä löytyi sata vuotta sitten Karjalan alueelta. Kuka olikaan Uuksujärven raaputtaja?

“Suomalainen piru – paholainen kansanperinteessä”
Teos kuvaa eri puolilla maata kerättyjen tarinoiden kautta, millaiseen paholaiseen vanha kansa on uskonut. Kansanuskomusten piru ei ole yhtä paha kuin kristinuskon paholainen – se on usein myös moraalinvartija ja köyhien auttaja. Tämän omintakeisen hahmon voi kohdata korttipelissä, leivänpaistossa tai saunassa.
Teoksen on toimittanut perinnetieteen tutkija Mari Purola.
Tammikuun 12. päivänä vuonna 1885 poltergeist saapui Martinien torppaan Ylöjärvellä. Efraim ja Eva Martin katsoivat kauhuissaan, kun heidän talonsa esineet alkoivat lentää ilmassa huoneiden poikki. Sanomalehdissä uutisoitu tapaus houkutteli paikalle uteliaita, ja Martinit asetettiin syytteeseen noituudesta.
Ylöjärven poltergeist on Suomen historian tunnetuin räyhähenki, mutta ei suinkaan ainoa. 1800-1900-lukujen taitteessa Suomi tuntui olevan täynnä poltergeist-tapauksia, erityisesti Karjalan alueella. Kuka piru oli kaiken takana?
Karjalan räyhähenget johdattaa lukijan pirujen jäljille, Myllymäen kummituksesta Uuksujärven raaputtajaan.
Teoksen toimittaja Pasi Klemettinen (FT) on mellastavista piruista väitellyt perinteentutkija.
Molemmat teokset on kustantanut Suomalaisen kirjallisuuden seura SKS.
Tutkitusti tarjoaa perjantaisin kirjasuositukset yhteistyökumppaniltaan Tiedekirjalta, joka on Tieteellisten seurain valtuuskuntaan (TSV) kuuluva seurojen tuotteiden myyntinäyttely.
