Tuo yhteen 17 yleistajuista tiedejulkaisua

Notre Damen kunnostamiskeskustelu aikamme symbolina (osa II)

Notre Damen kunnostamiskeskustelu aikamme symbolina (osa II)

BY: POLITIIKASTA, ANTROBLOGI

11.5.2019
lorem ipsum otikko

 

 

Notre Damen tulipalon saama huomio voi olla tärkeä askel kulttuuriperinnön yhteiskunnallisen merkityksen ymmärtämiselle. Palon herättämään keskusteluun linkittyy myös muita merkityksiä ja laajempia yhteiskunnallisia ristiriitoja.

Notre Dame ja eurooppalainen kulttuuriperintö

Laaja ja nopea reaktio katedraalin paloon osoittaa, että Notre Dame ei ole pelkästään ranskalaisen kulttuuriperinnön symboli, vaan vahvasti myös merkityksiltään eurooppalainen ellei jopa globaali. Notre Dame kuuluu Pariisia halkovan Seinejoen ranta-alueet käsittävään kokonaisuuteen, joka liitettiin Unescon maailmanperintöluetteloon vuonna 1991.

Politiikasta-verkkolehden tuoreessa kirjoituksessa EUROHERIT-hankkeen tutkijat Johanna Turunen (FM, YTM) ja Tuuli Lähdesmäki  (FT, YTT) keskustelevat siitä, mitä Notre-Damen ympärille puhjennut keskustelu kertoo meille eurooppalaisesta muistamisen kulttuurista ja ennen kaikkea länsimaisesta kulttuuriperinnön ideasta.

Suremisen arvoinen Notre-Dame

AntroBlogin uutiskommentissa Notre Damen tapaus linkitetään keskusteluihin sururituaaleista ja surtavuudesta sekä keltaliivien liikehdintään Ranskassa. Kirjoittaja Saara Toukolehto on väitöskirjatutkija ja AntroBlogin toimituspäällikkö.

Muistutamme myös aiemmin julkaistuista Alusta-verkkolehden ja Kertomuksen vaarat -projektin teksteistä, joissa pohditaan Notre Dame -keskustelussa ilmenevää tarinamallia sekä maailman kulttuuriperintökohteiden suojelua juridisesta näkökulmasta: 

TUTUSTUTHAN MYÖS

KUMPPANEIHIMME