Tutkittua tietoa vaikuttavissa muodoissa

Syntyvyyshuolen historiaa ja keinoja ilmastoahdistuksen hoitoon

BY: Alusta, versus

15.5.2019

 

 

Suomessa syntyvyys jatkaa laskuaan, ja väestöennusteen mukaan myös väkiluku kääntyy lähitulevaisuudessa laskuun. Toisaalta liikakansoitus on globaali ongelma ja ilmastoahdistus kasvaa. Luomme katsauksen syntyvyyshuolen historiaan, ja pohdimme miten kääntää lamaannuttava ilmastoahdistus tekemistä rohkaisevaksi voimavaraksi.

Nuorten ilmastoahdistus ylittää kansallisen syntyvyyshuolen

Suomessa syntyvyysluvut laskevat jo kahdeksatta vuotta, mikä antaa aihetta tulevaisuutta koskeviin uhkakuviin. THL:n tutkimusprofessori Mika Gissler (IL, 5.2.2017) kommentoi syntyvyyden olevan niin alhainen, että ”Tätä vauhtia viimeinen suomalainen syntyy 2067”. Syntyvyyshuolen historiaa ja nykykeskustelua käsitellään Alusta-verkkolehden tekstissä huhtikuulta.

Keskustelu eroaa todella paljon sodanjälkeisen Suomen ajattelutavasta, jolloin kannettiin myös syntyvyyshuolta. Sosiaalipolitiikan opiskelijoiden näkemyksissä esiin nousevat globaalit ja ekologiset näkökulmat. Monen opiskelijan mielestä keskustelu on käsittämättömän nationalistisia maailmassa, jossa on jo liikaa ihmisiä, ja väestömme saakin vähentyä.

Kirjoittaja Ritva Nätkin on sosiaalipolitiikan yliopistonlehtori.

Sanoista tekoihin ilmastonmuutoksessa

Kuinka radikaaleja tekoja tarvitaan ilmaston lämpenemisen hillitsemiseksi? Miten kääntää lamaannuttava ilmastoahdistus tekemistä rohkaisevaksi voimavaraksi?

Tammikuun Tieteiden yössä Helsingissä järjestettiin ‘lmastonmuutos: sanoista teoiksi’ -tapahtuma. Illan paneelikeskustelussa pohdittiin ratkaisuja yllämainittuihin kysymyksiin ja keskusteltiin mielikuvituksen ja tarinoiden merkityksestä vaihtoehtoisten tulevaisuuksien kuvittelemisessa.

Keskusteluun osallistuivat asiantuntijat Politiikasta-verkkolehdestä, BIOS-tutkimusyksiköstä, Kertomuksen vaarat -projektista sekä HELSUS Kestävyystieteen instituutista.

Tutkitusti oli mukana järjestämässä keskustelua yhdessä Allegra Lab Helsinki ry.:n kanssa. Kattava yhteenveto keskustelusta löytyy Versus-verkkolehdestä.

TUTUSTUTHAN MYÖS

KUMPPANEIHIMME

Avainsanat

Kirjoittaja

Jaa

Email
Facebook
X
LinkedIn
WhatsApp