Tuo yhteen 17 yleistajuista tiedejulkaisua

Festivaalikesä, black metal ja kulttuurientutkimus – paljastaako musiikkimaku jotain ihmisestä?

Festivaalikesä, black metal ja kulttuurientutkimus – paljastaako musiikkimaku jotain ihmisestä?

BY: ILMIÖ, ANTROBLOGI

11.7.2018
musiikki, festivaalit, Ilosaarirock, black metal, musiikkimaku, tiede, tutkimus, tutkitusti, tiedejulkaiseminen

Kuva: Wikimedia Commons
Lisenssi: PD-Author 

Kaikilla kulutusvalinnoilla, myös musiikin kuuntelulla, viestitään omasta itsestä. Tietynlaisen kulttuurin kuluttaminen on hyväksyttävämpää kuin toisen, ja yhteiskunnallisesti provosoivat valinnat muun muassa rakentavat alakulttuureja.

“Sosiologi Ilosaarirockin taustalla”

Ilosaarirockin vastaava tuottaja Petri Varis on sosiologi, joka on aina viihtynyt erilaisten kulttuuriprojektien parissa. Opiskeluaikana Varis innostui esimerkiksi kulttuuristen makujen teorioista, jotka auttoivat ymmärtämään erilaisia musiikkimakuja.

Lue koko juttu täältä

“Metallimusiikki ja natsit – politiikkaa, karnevaalia ja elämän merkityksen etsintää”

Black metal on metallimusiikin alagenre, joka sai alkunsa 1980-luvulla osana metallimusiikin yleistä kehitystä kohti entistä äärimmäisempiä ja provosoivampia ilmaisumuotoja. Aluksi black metalissa käsiteltiin satanismin ja okkultismin kaltaisia teemoja, joiden rinnalle nousivat myöhemmin skandinaavisen muinaisuskon teemat. Satanismin sokkiarvon hiipuessa osa bändeistä kiinnostui myös natsiaatteista.

Kansallissosialistisen symboliikan kanssa flirttaillaan muissakin musiikkigenreissä, ja tutkijat ovat käyneet keskustelua siitä, kuvastaako symboliikka musiikkikulttuurissa toimivien ihmisten arvoja vai onko kyse etupäässä esteettisistä valinnoista, joilla haetaan vaihtelua arkielämän tylsyyteen. Aatteeliset musiikkivalinnat voivat olla tilaisuus ilakoida tabujen kustannuksella – keikan jälkeen voi sujuvasti palata tasaiseen arkeen.

Kulttuuriantropologian tutkijatohtori Aila Mustamo tarkastelee black metalia monimutkaisena kulttuurisena ilmiönä tekstissään alkuvuodelta 2016.

Lue koko artikkeli täältä

TUTUSTUTHAN MYÖSYHTEISTYÖKUMPPANEIHIMME