Tuo yhteen 17 yleistajuista tiedejulkaisua

Viinan viemää

Viinan viemää

Marraskuun viimeiset Tiedekirjan nostot käsittelevät monilta osin sitä, jota myös miestä vahvemmaksi kutsutaan. Suomen populaarimusiikin historiassa alkoholi on tuttu seuralainen monelle tähdelle, ja usein se sanoo sanansa myös heidän tuhossaan. Kansanperinteestä löytyy myös muunlaisia ryyppäystarinoita, kuten selviää emeritaprofessori Satu Apon kirjasta.

"Iskelmäkuninkaan tuho"

Olavi Virta, Unto Mononen, Irwin Goodman ja Rauli Badding Somerjoki ovat suomalaisen iskelmämusiikin historian ytimeen kuuluvia esiintyjiä ja säveltäjiä. Kaikille näille jo vuosia sitten kuolleille tähdille on ollut yhteistä se, että heidän taiteensa on koettu ilmentävän erityisen syvällisesti suomalaista sielunmaisemaa. He kaikki ovat olleet tavattoman suosittuja sekä uransa aikana että kuolemansa jälkeen. Yhtäläisyyksistä silmiinpistävin on varsinkin loppuaikoina kaikkien elämää varjostanut synkkä ja romanttinen tuhon uhka, rappiolla flirttailu ja yleinen itsetuhoinen käytös.

Iskelmämusiikin miestähtiin liittyvästä traagisesta sankarimyytistä on kirjoittanut kulttuurintutkija Marko Aho, jonka erityisalaa on musiikintutkimus. Kirjan on kustantanut SKS.

"Viinan voima"

Millaiselta näyttää suomalainen juominen, kun sitä tarkastellaan kansanperinteen kautta? Perinneteksteissä on ilmaistu vanhan kansan käsityksiä oluen ja viinan arvosta ja olemuksesta sekä juomisen yhteisöllisistä säännöistä. Vanhimmat kansanomaiset mielipiteet ja mielikuvat löytyvät 1600-1700-luvun sananlaskuista ja 1700-1800-luvulla tallennetuista kalevalamittaisista myyttitarinoista. Etnografiset kuvaukset ja muistelukerronta avaavat näkymiä alkoholiajattelun muutoksiin ja jatkuvuuksiin 1800-1900-luvulla.

Folkloristiikan emeritaprofessori Satu Apo käsittelee kirjassaan alkoholikulttuuria kansanperinteen näkökulmasta. Mitä sanottavaa “vanhalla kansalla” on aiheeseen? Kustantajana toimii SKS.

Logo Tutkitusti

Tutkitusti tarjoaa perjantaisin kirjasuositukset yhteistyökumppaniltaan Tiedekirjalta, joka on Tieteellisten seurain valtuuskuntaan (TSV) kuuluva seurojen tuotteiden myyntinäyttely.

Kaikki aiemmat
kirjasuositukset
ja muuta taatusti
tutkittua sisältöä
löydät osoitteista: