Välähdyksiä avaruudesta ja tuonpuoleisesta

Välähdyksiä avaruudesta ja tuonpuoleisesta

BY: PYHIINVAELLUKSIA, ANTROBLOGI

19.11.2018
välähdyksiä

William Blake, Jacob’s Ladder (rajattu). Lähde: Wikimedia Commons. (CC0 Public Domain)

Mitä loppusyksyn pimeällä yötaivaalla näkyykään? Vastaus voi vaihdella, sillä me ihmiset koemme todellisuuden jokainen hieman eri tavalla. Tähän vaikuttaa esimerkiksi se paikka ja aika, johon olemme sattuneet syntymään. Tätä teemaa käsittelevät päivän tekstinostomme, jotka tarjoavat katsauksen ufouskontoihin ja keskiajan näkykirjallisuuteen. Kuvituksena toimii osa William Blaken maalauksesta “Jacob’s Ladder”.

“Matkoja tuonpuoleiseen eli näkyjä taivaasta ja helvetistä”

Entisaikojen kelteille tämän- ja tuonpuoleisen raja hämärtyi erityisesti syksyllä samhainin aikaan, mutta kuolemanjälkeiset asiat olivat kyllä mielessä muulloinkin. Tästä on osoituksena keskiajan rikas näkykirjallisuus, jotka yleensä sisälsivät hurjia, surrealistisia kuvauksia taivaasta ja helvetistä. Ne kehottivat maan päällä majailevia parantamaan tapansa, jotta kuoleman kohdatessa matka kävisi kohti miellyttävämpiä paikkoja.

Kelttiläisen kristillisyyden tutkija ja filosofian tohtori Katja Ritari kertoo Pyhiinvaelluksia-blogissa marraskuussa 2015 julkaistussa tekstissään keskiaikaisen näkykirjallisuuden taustoista sekä tarinasta, jossa irlantilainen pyhimys Adomnán matkustaa tuonpuoleiseen.

“Ufot - kahjojen vouhotusta!”

Ufot, nuo avaruuden tuntemattomat tallaajat, ovat useimmille tulleet vastaan ainakin populaarikulttuurin tuotoksissa. On kuitenkin monia, joille ufot ovat myös osa arjessa koettuja yliluonnollisia kokemuksia. Toiset taas saattavat torjua tällaiset ajatukset hyvinkin kiivaasti. Mutta olisiko sittenkin niin, että vouhotusta kritisoiva tiukan rationaalisen maailmankuvan vanki on se, joka on joutunut tuntemattomien voimien sieppaamaksi?

Filosofian tohtori ja uskontotieteilijä Jaakko Närvä on erikoistunut ufouskontojen tutkimiseen. Vuoden 2017 marraskuussa AntroBlogissa julkaistussa veikeässä tekstissään hän tarjoaa kurkistuksen ufoihin uskovien kokemuksiin ja muistuttaa myös erilaisten maailmankatsomusten kunnioittamisen tärkeydestä.

TUTUSTUTHAN MYÖS

KUMPPANEIHIMME