Tyylikkäänä kouluun?
BY: ILMIÖ; PERHE, SUHTEET JA YHTEISKUNTA

Suomalaiset satsaavat lastenvaatteisiin rahallisesti aiempaa enemmän, ja kuluttaminen voi olla tärkeä osa vanhemman identiteetin rakentamista. Oikeanlaisilla lastenvaatteilla rakennetaan myös keskiluokkaisen vanhemmuuden ideaalia. Nykyvanhemmuutta kutsutaan intensiiviseksi vanhemmuudeksi, jolla tarkoitetaan lapsilähtöistä ja asiantuntijoihin nojaavaa valinta- ja identiteettityötä.
“Tyylikäs lapsi – hyvä äiti?”
Haastattelututkimuksessa on lähestytty lastenvaatteita harrastavia äitejä. Mikä lastenvaatteissa viehättää? Mikä merkitys on lapsen ulkonäöllä? Tutkimus on osa Suomi ulkonäköyhteiskuntana -hanketta, jossa tarkastellaan ulkonäön mahdollisesti muuttuneita merkityksiä. Teksti on julkaistu kesäkuussa sosiologisessa Ilmiö-mediassa, ja sen ovat kirjoittaneet Jarna Huvila (KTM) ja Erica Åberg (VTM).
“Intensiivisyyden vaatimus tekee vanhemmuudesta hektisen projektin”
Vanhemmuus ei vaikuta yksinkertaistuneen asiantuntijatiedon lisääntymisen myötä, pikemminkin päinvastoin. Ilmiö on tuttu myös muilla elämänalueilla, esimerkiksi terveyden ja ravinnon alaan liittyvissä aiheissa. Asiantuntijoiden lisäksi vanhemmuuteen liittyviin keskusteluihin osallistuu myös joukko aktiivivanhempia, jotka ovat löytäneet jonkin erityisen ja hyväksi havaitsemansa tavan toimia vanhempana.
Tutkimustiedon valossa intensiivisyys tekee vanhemmuudesta hengästyttävää ja raskasta. Olisiko mahdollista olla välittämättä asiantuntijoiden lausunnoista, eksklusiivisista ryhmittymistä ja polarisoituneista keskusteluista?
Ella Sihvonen (VTM) tarkastelee intensiivistä vanhemmuutta Perhe, suhteet ja yhteiskunta -sivuston tekstissä vuodelta 2016.