Tuo yhteen 17 yleistajuista tiedejulkaisua

Romantiikka kulutuksen moottorina sekä vinkkejä lahjojen ostoon

Romantiikka kulutuksen moottorina sekä vinkkejä lahjojen ostoon

BY: PERHE, SUHTEET JA YHTEISKUNTA; ALUSTA

18.6.2018
tutkitusti, tiedejulkaiseminen, avoin tiede, romantiikka, häät, lahjat, hääpari, kesähäät, häälahja

Kuva: By Internet Archive Book Images, via Wikimedia Commons, cropped
Lisenssi: No known copyright restrictions

Kesän juhlakauden alkaessa on hyvä tarkastella sekä häiden että lahjojen symboliikkaa ja niissä piileviä merkityksiä.

“Oikeat häät – ensitreffeillä?”

Televisio-ohjelma Ensitreffit alttarilla liittää toisiinsa kaksi asiaa, jotka ovat keskenään ristiriidassa. Avioliiton solmiminen ensitapaamisella aiheuttaa paheksuntaa ja kiehtoo tv-katsojia ravistellessaan käsitystä siitä, millä tavalla romanttisen rakkaussuhteen vaiheet seuraavat toisiaan, limittyvät tai mahdollisesti puuttuvat. Ristiriidasta huolimatta osallistujat – ja tv-katsojat – haluavat uskoa romanttisen rakkauden ihmeeseen. Sosiologian tohtorikoulutettava Aino Luotonen tarkastelee tekstissään romantiikan ja kuluttamisen kietoutumista yhteen suositussa tosi-tv -sarjassa.

Lue teksti täältä

“Millainen on huono lahja?”

Lahja mielletään vaihtajien välisen suhteen symboliksi. Onnistunut lahja kertoo sopivalla tavalla suhteen läheisyydestä, merkityksestä ja arvokkuudesta. Lahjan antaminen on kommunikatiivinen teko, jossa lahjan antaja antamansa lahjan kautta viestii lahjan vastaanottajalle käsityksensä siitä, millaiseksi hän heidän keskinäisen suhteensa mieltää. Niinpä sopivan lahjan valitseminen on vaikeaa, koska se edellyttää kykyä tunnistaa ja arvioida sosiaalisten suhteiden erityislaatua ja vieläpä suhteen eri osapuolien näkökulmista.

Hyvän lahjan kriteerejä on hankalaa määritellä. Mutta ehkä asiaa on mahdollista lähestyä tarkastelemalla, mikä tekee lahjoista epäonnistuneita?

Yhteiskuntatieteiden tohtori Jari Aro antaa seitsemän neuvoa lahjan hankintaan joulunajan tekstissään vuodelta 2012.

Lue teksti täältä

TUTUSTUTHAN MYÖSYHTEISTYÖKUMPPANEIHIMME