Tuo yhteen 17 yleistajuista tiedejulkaisua

Perustulo pintaa syvemmältä ja toiveita poliitikoille

Perustulo pintaa syvemmältä ja toiveita poliitikoille

BY: ANTROBLOGI, PERHEYHTEISKUNTA

11.4.2019
laskin_peruna-1024x682

 

 

Argumentit perustulon puolesta ja sitä vastaan paljastavat paljon keskustelijoiden maailmankuvasta ja ihmiskäsityksestä. Tutustumme myös suomalaisten yksinasuvien tarpeisiin sekä perheellisten toiveisiin poliitikoille.

Perustulokeskustelu paljastaa ihmiskuvan

Perustulosta on käyty viime vuosina paljon keskustelua, mutta aihetta on pohdittu jo vuosisatoja. Argumentit perustulon puolesta ja sitä vastaan paljastavat paljon keskustelijoiden maailmankuvasta ja ihmiskäsityksestä.

Juuso Koponen tarkastelee Suomen perustulokokeilua ja sen ympärillä käytyä keskustelua, sekä perustuloa yleisemmin. Hän käsittelee aihetta teoreettisesta näkökulmasta ja myös pintaa syvemmältä AntroBlogin tuoreessa tekstissä. Koponen on valtiotieteiden maisteri ja antropologi, joka valmistelee väitöskirjaa huono-osaisuudesta ja kolmannen sektorin tarjoamasta ruoka-avusta.

Työn ja perheen yhdistäminen koskee myös yksinasuvia

Väestöliiton tutkimusprofessori Osmo Kontula on tutkinut suomalaisia jo vuosikymmenien ajan. Hänellä on tuoretta tietoa siitä, millaisia ovat suomalaisten yksinasuvien tarpeet sekä perheellisten toiveet poliitikoille.

Poliitikot ovat keskittyneet puhumaan perhevapaauudistuksesta, jossa on nähty tarpeellisena siirtää vastuuta lastenhoidosta enemmän myös isille. Kansalaisten näkemys on hieman toisenlainen: joka-tai -mallin sijaan suomalaisten tärkeimpänä toiveena on työn joustavuuden lisääminen.

Yksinasuvat taas kokivat, että heidän olemassaolonsa unohtuu esimerkiksi silloin, kun vaalien alla puhutaan vain perheiden tarpeista ja ongelmista.

Perheyhteiskunta-sivuston teksti on julkaistu helmikuussa.

TUTUSTUTHAN MYÖS

KUMPPANEIHIMME