Tuo yhteen 17 yleistajuista tiedejulkaisua

Öljy pyörittää yhteiskuntaa

Öljy pyörittää yhteiskuntaa

BY: Häiriköt-päämaja, tutkitusti

20.11.2019

Öljyriippuvuudesta eroon pyristely on yhteiskunnalle yhtä vaikeaa kuin huumevieroitus yksilölle. Sen lisäksi, että syömme öljyn voimin kasvatettua ruokaa, verhoamme itsemme tekstiileihin, jotka on valmistettu öljystä tai vähintään öljyä käyttämällä. Ruokaan ja vaatteisiin liittyvän piiloöljyn ongelmiin ja mahdollisiin ratkaisuihin pureudutaan myös Tieteiden yössä tammikuussa 2020.

“Öljytty yhteiskunta tarvitsee energiakäänteen”

Öljy on mainio aine, jonka käytön on loputtava. Tämän tekee vaikeaksi se, että öljy pyörittää yhteiskuntaamme.

Ympäristötutkijoiden viesti on selvä ja pelottava: öljyn polttamisen pitää loppua pikaisesti, jos haluamme välttää ilmastonmuutoksesta johtuvan yhteiskuntien romahduksen tulevaisuudessa. Suurin ongelma on poltossa syntyvä hiilidioksidi, joka voimistaa ilmaston lämpenemistä.

Suomen ympäristökeskuksen erikoistutkija Jari Lyytimäki tarkastelee yhteiskunnan öljyriippuvuutta Häiriköt-päämajan artikkelissa kesältä 2019.

“Mustan kullan kirous”

Elintarvikkeet kasvatetaan ja prosessoidaan öljyn voimalla, ja kuluttaja voi vaikuttaa ainoastaan siihen, onko tuotteen valmistamiseen käytetty enemmän vai vähemmän öljyä.

Sen lisäksi, että syömme öljyn voimin kasvatettua ruokaa, sivelemme öljyä myös itseemme. Kosmetiikan kemikaalipitoisuuksia seuraavan CosmEthics-­yhtiön keräämien tietojen perusteella lähes puolet EU:n alueella myytävistä kosmetiikkatuotteista sisältävät jotain öljy- ja muovijalosteita. Samoin verhoamme itsemme tekstiileihin, jotka on valmistettu öljystä tai vähintään öljyä käyttämällä.

Häiriköt-päämajan toimittaja Jari Tamminen haastattelee filo­sofi, runoilija Antti Salmista, joka on tutkinut öljyn luonnetta ja suhdettamme siihen. Artikkeli on julkaistu maaliskuussa 2019.

“Tieteiden yö 2020: Piiloöljy-ilta”

Tutkitusti-hanke järjestää yhteistyössä Häiriköt-päämajan kanssa Piiloöljy-illan torstaina 16.1. Helsingissä Kiseleffin talossa. Maksuttomassa yleisötapahtumassa käsitellään öljyä arjessamme yhdessä tutkijoiden, aktivistien ja arjen päätöksentekijöiden kanssa. 

Tarkempaa tietoa tapahtumasta tulossa Tutkitusti-kanaviin joulukuusta lähtien, kannattaa pysyä kuulolla!

Tieteiden yö löytyy myös Facebookista.

TUTUSTUTHAN MYÖS

KUMPPANEIHIMME