Tuo yhteen 17 yleistajuista tiedejulkaisua

Faktoja EU-keskusteluun

Faktoja EU-keskusteluun

BY: FAKTABAARI, POLITIIKASTA

23.5.2019
EUvaalit

 

 

Kolmenkymmenen vuoden takainen väite EU:n vaikutuksesta Suomen lainsäädäntöön näkyy edelleen uutisissa, vaikka se on osoitettu vääräksi. 

Myytti EU:n vaikutuksesta Suomen lainsäädäntöön elää yhä

Faktabaari sai tarkistuspyynnön Yle:n artikkelista ‘Enemmän valtaa kuin eduskunnalla’. Artikkeli kuuluu “Pimeyden ytimessä” -laajaan artikkelisarjaan, jossa kerrotaan Euroopan unionin toimintatavoista ja päätöksenteosta. Jutussa todetaan virheellisesti, että ”arvioiden mukaan 70–80 prosenttia Suomen lainsäädännöstä pohjautuu EU:ssa rakennettuun lainsäädäntöön”.

Faktabaari totesi jo kaksi vuotta sitten, että väite on väärin. Kyseessä on niin sanottu Delors-myytti, jota on kumottu tutkimustuloksin sekä Suomessa että myös muualla EU:ssa. Myytti perustuu komission puheenjohtajan Jacques Delorsin Euroopan parlamentille vuonna 1988 esittämään ennusteeseen, jonka mukaan jopa 80 prosenttia talous-, finanssi- ja sosiaalialan lainsäädännöstä olisi vuoteen 1993 mennessä peräisin EU:sta.

Eurovaaliextra: Brexit, äärioikeiston nousu ja sinipunan romahdus

Tämän vuoden EU-vaaleja hämmentävät niin brexit kuin suurien jäsenmaiden sisäpolitiikka. Katsauksen aiheeseen tarjoaa väitöskirjatutkija Antti Ronkainen Politiikasta-verkkolehden artikkelissa alkukuulta.

TUTUSTUTHAN MYÖS

KUMPPANEIHIMME