Miten ajatella?
BY: ANTROBLOGI, NIIN&NÄIN
Antropologia tarjoaa uusia näkökulmia siihen, miten ajatella. AntroBlogin vastajulkaistut kehon ja kulttuurin kytköksiin liittyvät oppimateriaalit ovat kaikkien vapaasti käytettävissä. Lisää apua ajatteluun löytyy myös filosofisesta aikakauslehdestä Niin&näin.
Oppimateriaalit — Keho ja kulttuuri
Miten kulttuuriset vaikutteet näkyvät siinä, mitä pidämme kauniina tai millä ruoka-aineilla ravitsemme kehoamme? Viidestä osasta koostuva opetuskokonaisuus pureutuu kehon ja kulttuurin kysymyksiin liikunnan, kauneuden, aistien, ruoan ja kuoleman suurten teemojen kautta.
Oppimateriaalit on suunnattu erityisesti toisen asteen opetusta varten, mutta ne ovat vapaasti kenen tahansa käytettävissä.
Miten erottaa ‘pseudo’ ‘tieteestä’?
Niin&näin -filosofinen aikakauslehti tarjoaa laajan juttuarkistonsa uteliaan lukijan käyttöön. Ajattelemisen aihetta antaa muun muassa tieteenhistorioitsija Michael D. Gordinin teksti: ”Miten erottaa ‘pseudo’ ‘tieteestä’?”
Pseudotiedettä voi tarkastella eräänlaisena tieteen varjona. Varjo on jonkin luoma, eikä sillä ole omaa erityistä substanssia. Sama koskee tieteen rajoilla olevia aloja. Tieteilijät käyttävät jotakin kriteeriä, kuten esimerkiksi vertaisarviointia, vetääkseen rajan tieteen ja epätieteen välille, ja samoin tekevät myös raja-alojen tieteilijät. Mitä kirkkaampi tieteen valo on, eli mitä suurempi on tieteen kulttuurinen arvo ja auktoriteetti, sitä selvempi on sen varjo, ja sitä enemmän sen rajat kukoistavat. Tieteen rajoille sijoittuvat alat kasvavat, koska tieteen status on korkea ja tiede nähdään jäljittelemisen arvoisena.
Gordinin tekstin (Separating the Pseudo From Science) on suomentanut Anna Ovaska, ja se on julkaistu Niin&näin-lehden numerossa 4/2012.