Tuo yhteen 17 yleistajuista tiedejulkaisua

Complex collage

Digitaalisuus

Yhteisöllisyys, luonto ja digitalisaatio. Suomi Areena 2021 teemat ovat myös tämän kevään ja tulevan kesän Tutkitusti teemapakettien aiheina. Tuomme eri tieteenalojen näkökulmia aiheisiin verkoston yleistajuisista tiedejulkaisuista. Virittäydy yhteiskunnallisen kesäfestarin keskustelujen taajuudelle hyvissä ajoin lukupaketeillamme! Kokeile myös hakukonettamme, jos haluat löytää lisää artikkeleita aiheesta digitaalisuus, tai muista ajankohtaisista teemoista.
Politiikan tutkimus: Valta, vastuu ja viestinnälliset oikeudet
Näyttökuva 2021-3-22 kello 16.53.48

Erilaiset virtuaalialustat ovat muodostuneet politiikan välineiksi tällä vuosituhannella – kysymykset vastuusta ovat kuitenkin selviä vastauksia vailla. Miten yksityinen voitontavoittelu ohjaa alustojen kehitystä? Kuinka varmistetaan digiaikana jokaisen viestinnällisten oikeuksien toteutuminen?

Logo Politiikasta
Sosiologia: Mille digitaalisille palveluille avaamme oven tietoihimme?
Näyttökuva 2021-3-22 kello 16.54.24

Terveyteen liittyvät sovellukset keräävät meistä dataa, josta emme edes aina ole tietoisia. Suhde palveluihin rakentuu hiljalleen luottamuksen ja vuorovaikutuksen pohjalle ja kuluttajan roolissa jaamme sovelluksia käyttäessämme tietoja itsestämme. Älykkäät palvelut ovat myös hiipineet koteihin – miten se vaikuttaa kodin sisäisiin ihmissuhteisiin?

Perhe- ja läheissuhteet: Digitaalisen kanssakäymisen vaikutus suhteisiin
Näyttökuva 2021-3-22 kello 16.56.30

Aistikokemusten merkitys sosiaalisissa suhteissa on korostunut uudella tavalla pandemia-aikana, kun ne ovat lähes hävinneet etäyhteydenpidon myötä. Suhteissa on nimittäin pitkälti kyse myös näkymättömistä ja vaikeasti kuvailtavista asioista, jotka luovat yhteenkuuluvuutta. Erilaiset digitaaliset apuvälineet määrittelevät uudelleen myös perheen sisäisiä suhteita.

Etniset suhteet ja muuttoliikkeet: Digitaalisen maailman kulttuuriset rajat
Näyttökuva 2021-3-22 kello 16.56.21

Internet nähdään usein demokratisoivana alustana, jossa tieto, taide ja muut vaikutteet voivat levitä vapaasti ja jossa kaikille on tarjolla jotain. Marginalisoitujen väestöryhmien ja vähemmistöjen kulttuurien ilmenemismuodot kohtaavat kuitenkin myös verkossa esteitä, mutta sieltä löytyy myös vertaistukea.

Yhteiskunta, ympäristö ja maantiede: Tiedon ja ihmisten liikkuvuus osana digimaailmaa
Näyttökuva 2021-3-22 kello 16.54.24

Internetissä saatavilla oleva tieto vaikuttaa ihmisten liikkeisiin ja muuttopäätöksiin sekä kotoutumisprosesseihin. Tieto liikuttaa ihmisiä, mutta se liikkuu myös saumattomasti virtuaalitodellisuudessa yli valtioiden rajojen. Tätä hyödyntävät muun muassa meemit, jotka valjastavat käyttöönsä huumorin koulutuksellisiin tarkoituksiin.

Logo Versus
Arkeologia: Digiaika tukemassa menneen rekonstruointia
Näyttökuva 2021-3-22 kello 16.53.48

Digitaaliset kasvorekonstruktiomenetelmät mahdollistavat kallojen pohjalta kasvojen luomisen ja tietokoneohjelmat auttavat tutkijoita määrittämään luiden pohjalta löytöjen sukupuolta ja ikää. Arkeologiassa yhdistyvät satoja vuosia vanhat löydöt ja mallintamisen huipputeknologia. Digitalisoitujen aineistojen kautta pääsee myös matkalle menneeseen Suomeen.

Logo Kalmistopiiri
Uskontotieteet: Digialustat uskomusten pelikenttänä
Näyttökuva 2021-3-22 kello 16.58.38-1

Digitaalinen todellisuus tuo uusia ulottuvuuksia katsomusten kentälle. Teknologia auttaa avartamaan maailmankuvaa, kun kohtaamisia ja kokemuksia voidaan luoda virtuaalisesti. Samalla myös elämän ja kuoleman kysymykset saavat uusia tulkintoja digitaalisessa maailmassa.

Logo Tutkitusti
Kumppanit

Hae
esseeaineisto
täältä

Tutkitusti hakukoneella löydät esseeaineistoosi monipuolisia lähteitä.