XXIII: Pyhiinvaelluksia Aurajokilaakson menneisyyteen
BY: Mullan alta
18.12.2020
BY: Mullan alta
Pyhiinvaellukset ovat elävä perinne, joka kuuluu useimpiin maailmanuskontoihin. Jano päästä pyhille paikoille näyttää olevan ihmiselle melko universaali piirre. Satojen ja tuhansien vuosien kuluessa pyhiinvaellusreittien varrelle on muodostunut kiinnostavia niitä reunustavia historiallisia kulttuurikohteita. Myös keskiajan Suomessa pyhiinvaellukset olivat jonkinlainen juttu. Suomesta käsin tehtiin pyhiinvaelluksia esimerkiksi kristikunnan trendikohteisiin Jerusalemiin, Roomaan ja Santiago de Compostelaan. Tämän lisäksi suosiossa olivat monet pohjoismaiset kohteet. Suomen puolella pyhiinvaelluksia on kohdistunut esimerkiksi Turun tuomiokirkkoon, Henrikin hautakirkkoon Nousiaisissa sekä Hattulan kirkkoon, jossa säilytettiin Kristuksen ristin kappaleita.
Ilari Aalto kirjoittaa Mullan Alta -verkkojulkaisun tekstissä Pyhiinvaelluksia Aurajokilaakson menneisyyteen Aurajokilaakson pyhiinvaellusreiteistä ja kohteista sekä pyhiinvaelluksista ilmiönä.
”Vaikka pyhiinvaellus saattaa kuulostaa vain pienen himouskovaisen porukan sisäpiiritouhulta, niin kyse on jostain ihan muusta. Päinvastoin polku on avoin kaikille, eikä vaeltajalta kysytä, uskooko johonkin, jos ylipäätään mihinkään. Muinaisilla poluilla jokainen voi löytää puhuttelevia paikkoja ja ajatuksia. Joskus on hyvä kävellä ajatustensa kanssa monen jalkaparin aiemmin tallomaa uraa. Sitä paitsi omatoiminen lähimatkailu on paljon ajankohtaisempaa kuin osasimme keväällä arvatakaan.”
Joulukuussa 2020 Tutkitusti nostaa esiin positiivisia sisältöjä yhteistyökumppaneilta kuluneen vuoden ajalta.
#pyhiinvaellus #elävätperinteet #arkeologia #kulttuurireitit #muinaisetpolut #mullanalta #tutkituntiedonjoulukalenteri #positiivinenjoulunodotus2020 #tutkittutieto #polku
Tutkitusti on Allegra Lab Helsinki ry:n hanke.
Ota yhteyttä info@allegralabhki.fi
Toimintaamme tukee: Wihurin rahasto, Koneen säätiö, Suomen tiedekustantajien liitto ry & Allegra Lab Helsinki ry