Tuo yhteen 17 yleistajuista tiedejulkaisua

XXIII: Miten tv-jumalanpalvelukset ovat muuttuneet?

XXIII: Miten tv-jumalanpalvelukset ovat muuttuneet?

BY: Teologia.fi

23.12.2021

Monella suomalaisella jouluaaton perinteisiin kuuluu joulusaarna, jota yhä useammat seuraavat kotisohviltaan. Tiesitkö, että joulusaarnassa viitataan Jeesukseen usealla eri nimikkeellä? Teija Pitkäsen mukaan kahdenkymmenen joulusaarnan aineistossa erilaisia nimikkeitä oli yhteensä 56. 

Pitkänen on tutustunut TV-jumalanpalveluksen joulusaarnoihin ja on tutkinut niiden muutosta vuosien 1985-2009 välillä. Erityisesti hän kiinnitti huomiota joulun kristillisen sanoman, jouluperinteen ja -tunnelman sekä perheyhteisön kuvauksiin. Pitkänen kirjoittaa havainnoistaan Teologia.fi -julkaisussa.  

“Perinteisten kristillisten nimikkeiden, kuten Vapahtaja ja Jeesus Kristus, käyttö väheni selvästi vuosikymmenten aikana. Erityisen kiinnostavia olivat nimikkeet Herra, Kristus ja seimen lapsi, joita ei mainittu vuosina 2005–2009 ker­taakaan. Näistä nimistä varsinkin nimet Herra ja Kristus olivat erittäin yleisiä aiemmissa saar­natutkimuksissa. — Jeesukseen viittaavien nimikkeiden muutos kohti yleiskielen nimikkeitä herätti kysymyksen siitä, onko joulun sanoma maallistunut.”

Joulukuussa 2021 Tutkitusti on kutsunut sinut mukaan joulumatkalle tutkitun tiedon maailmaan.

#tutkituntiedonjoulukalenteri
#tutkittutieto #tutkitusti

TUTUSTUTHAN MYÖS

KUMPPANEIHIMME