Tuo yhteen 17 yleistajuista tiedejulkaisua

XVI: Rutiinien rukkaaminen on luultua helpompaa

BY: Versus

16.12.2020

Usein kuulee puhuttavan, että ilmastokriisi vaatii arjelta uhrauksia, mukavuuksista luopumista ja askeettisia valintoja. Uusi tutkimus osoittaa, ettei kestävämpi arki välttämättä olekaan niin työlästä tai vaikeaa kuin ajatellaan. Energise Living Lab -tutkimusverkosto tutki kotitaloudellisuuksien energiataloudellisia rutiineja. Numeromääräisiä tavoitteita kiinnostavampaa tutkimuksessa oli kuitenkin se, kuinka osanottajat kokivat rutiininmuutokset.

Janne Wass kirjoittaa kirjoittaa Versus -verkkojulkaisun artikkelissa Rutiinien rukkaaminen on luultua helpompaa hankkeen tuloksista. Kulutuksen pienentäminen esimerkiksi keskuslämmitystä laskemalla tai pyykinpesuväliä kasvattamalla ei tuntunut osanottajista suurelta uhraukselta. Sen sijaan se sai arvioimaan muitakin arkirutiineja kestävyyden näkökulmasta.

”Kokonaisuutena tutkimus kuitenkin osoittaa, että tavalliset suomalaistaloudet pystyvät tekemään suhteellisen tuntuvia ja ekologisesti kestäviä muutoksia arkirutiineihinsa ilman suurempia ongelmia. On vaikeaa tehdä tarkkaa päätelmää siitä, millainen vaikutus olisi, jos kaikki suomalaiset tekisivät samat toimenpiteet kuin kokeilun osanottajat. Laakson mukaan on kuitenkin arvioitu, että kotitalouksien kasvihuonepäästöt pienenisivät noin yhdellä prosentilla.”

Joulukuussa 2020 Tutkitusti nostaa esiin positiivisia sisältöjä yhteistyökumppaneilta kuluneen vuoden ajalta. 

#rutiinit #ilmastoystävällisyys #versus #ympäristötiede ekologia #kestävämuuutos #arvot #ideaalit #tutkituntiedonjoulukalenteri #positiivinenjoulunodotus2020 #tutkittutieto #pesuväli

TUTUSTUTHAN MYÖS

KUMPPANEIHIMME