Tuo yhteen 17 yleistajuista tiedejulkaisua

XIX: Walesin jouluinen luurankohevonen

XIX: Walesin jouluinen luurankohevonen

BY: Kalmistopiiri

19.12.2021

​​Etelä-Walesissa voit joulun ja uudenvuoden aikoihin kohdata laulavan kulkueen, jota johtaa koristeltu hevosen kallo. Myös kulkueen jäsenet ovat usein pukeutuneet erilaisiksi hahmoiksi.

Ulla Moilanen kirjoittaa Mari Lwyd -perinteestä Kalmistopiiri-julkaisussa. Moilasen mukaan perinteen nimen alkuperästä on kiistelty. Perinteen synnystä on myös useampi teoria; asiakirjalähteet ajoittavat perinteen muodostumisen aikaisintaan 1600-luvulle, vaikka perinteen juuret ovat erityisesti populaariyhteyksissä ylettyneet esikristillisiin tapoihin asti.

– – miksi Mari Lwydiin kuuluu nimenomaan kallo eikä elävää hevosta kuvaava pää? Walesiläisessä kansanperinteessä hevosella on kuvattu siirtymää tai rajaa. Tämä sopii myös yhteen vuoden päättymisen ja vaihtumisen kanssa: kulunut vuosi ikään kuin kuolee pois uuden syntyessä.”

Moilanen kuvailee perinnettä kiinnostavana esimerkkinä siitä, kuinka aika muokkaa perinteitä ja synnyttää uusia. Lisäksi artikkelista löytyy video Mari Lwyd -kulkueen vierailusta walesilaisessa talossa.

Joulukuussa 2021 Tutkitusti on kutsunut sinut mukaan joulumatkalle tutkitun tiedon maailmaan.

#tutkituntiedonjoulukalenteri
#tutkittutieto #tutkitusti

TUTUSTUTHAN MYÖS

KUMPPANEIHIMME