Tuo yhteen 17 yleistajuista tiedejulkaisua

Voiko samalla olla sekä maalainen että kaupunkilainen?

Voiko samalla olla sekä maalainen että kaupunkilainen?

BY: HYBRIS, HÄIRIKÖT-PÄÄMAJA

15.8.2018
tutkitusti, tiede, tutkimus, maantiede, kaupunki, maaseutu, aktivismi, gentrifikaatio, vallankumous, Madrid

Kuva: maxpixel.net Lisenssi: CC0 Public Domain

Kaupungistuminen on Suomessa nuori ilmiö, ja toisen kaupunki saattaa toiselle olla pikkukylä. Kaupungeilla ja niissä tapahtuvalla aktivismilla on myös roolinsa demokratian uudistamisessa. 

“Kotiseutu ja identiteetti – maalainen, kaupunkilainen vai jotain siltä väliltä?”

Suomalaisten kohdatessa vastataan usein puolin ja toisin kysymykseen: Mistä olet kotoisin? Kaupunkeihin muutto on suomalaisessa historiassa verrattain uutta, ja maalaisuus-kaupunkilaisuus -identiteettijako koetaan jollain tapaa merkitykselliseksi. Kotiseutuidentiteettiä pohtii historian jatko-opiskelija Matleena Sopanen Hybris-lehden Kaupunki ja maaseutu -teemanumeron (2015) pääkirjoituksessa.

Teemanumero sisältää muun muassa katsaukset Tampereen Sorsapuistoon, siirtolaisuuden ilmiöihin Kiinassa ja Ruotsissa, kuvareportaasin Boliviasta sekä useita kirja-arvioita. 

Hybris on verkossa julkaistava esseistis-asiallinen tiedelehti, joka tarjoaa matalan kynnyksen julkaisufoorumin perustutkinto- ja jatko-opiskelijoille – tai kenelle vain, jolla on halua saada kiinnostava tieteellinen tekstinsä julki. Ajattelu on vaikuttavaa vain, jos se jaetaan muiden kanssa.

“Vallankumous alkaa Madridista”

Madrid alkaa olla kuuluisa kaupunkiaktivismistaan: jättömaita ja tyhjiksi jääneitä liiketiloja elävöitetään, rakennetaan pizzauuneja, kierrätysmateriaalista tehtyjä kalusteita, pyöräpajoja ja viljelylavoja. Aktivismin muodot ovat tuttuja monista muistakin kaupungeista, mutta Madridissa uudistamishankkeilla tuntuu olevan poikkeuksellisen paljon näkyvyyttä, kunnianhimoa ja poliittista vaikutusta.

Tekstissään viime syksyltä ympäristöpolitiikan ja kaupunki­tutkimuksen dosentti Eeva Berglund käy Madridin kaupunkiaktivismin avainpaikoilla ja jututtaa ihmisiä, jotka ovat jo tottuneita puhumaan tutkijoille.

”Kuten minäkin, he näkevät Madridissa jotain inspiroivaa. Kaikki maisteriopiskelijoista varttuneisiin tutkijoihin lähestyvät urbaaneiksi aloitteiksi kutsuttuja ruohonjuurihankkeita toiveikkaasti. Monen tutkijan silmissä niissä tehdään vallankumousta.”

Lue koko artikkeli täältä

TUTUSTUTHAN MYÖS

KUMPPANEIHIMME