Uskonto, väkivalta ja miessukupuoli

Uskonto, väkivalta ja miessukupuoli

BY: TEOLOGIA.FI, AREIOPAGI

21.2.2019
ase

Kuva: MaxPixel

Uskonnolla, väkivallalla ja miessukupuolella vaikuttaa olevan erityinen suhde. Tilastollisesti elämme kuitenkin ihmiskunnan historian väkivallattominta aikaa.

Miesten ristiretki: Onko uskonnollinen väkivalta miesten juttu?

Tutkijatohtori Petri Merenlahti tarkastelee tekstissään väkivaltaista miesuskonnollisuutta ja keinoja sen ehkäisemiseksi. Merenlahti on Kirkon Ulkomaanavun johtava teologinen asiantuntija. Teksti on julkaistu Teologia.fi-sivustolla syksyllä 2014.

Onko väkivaltaisuus vähenemässä?

Psykologi Steven Pinkerin mukaan tilastolliset tosiasiat osoittavat, että elämme parhaillaan ihmiskunnan historian rauhallisinta aikaa. 1900-luvun kansanmurhista ja iltauutisissa toistuvista huonoista uutisista huolimatta ihmiskunta on kulkenut jatkuvasti parempaan suuntaan. Pitääkö tämä kuitenkaan paikkansa?

Areiopagi-verkkojulkaisun tekstissä tammikuulta arvioidaan Harvardin yliopiston psykologi ja neurotieteilijä Steven Pinkerin teosta ’The Better Angels of Our Nature: Why Violence has Declined’ (2011). Reaktiot Pinkerin teeseihin ovat vaihdelleet laidasta laitaan, kiitoksesta tiukkaan kritiikkiin.

Kirjoittaja Rope Kojonen on tutkija Helsingin yliopiston teologisessa tiedekunnassa, erikoisalueenaan teologian ja luonnontieteen suhde

TUTUSTUTHAN MYÖS

KUMPPANEIHIMME