Tuo yhteen 17 yleistajuista tiedejulkaisua

IV: ”Suutele minua!” Riimuin kirjoitettuja rakkausloitsuja rautakauden ja keskiajan taitteesta

BY: Kalmistopiiri

4.12.2020

Rakkauden ja erotiikan kaipuu ovat universaaleja biologiaan perustuvia tarpeita. Tämän kaipuun kourissa ihminen on historian saatossa äitynyt kommunikoimaan erilaisin luovin tavoin. Nykyihminen saattaa näppäillä loitsunsa esimerkiksi sovellukseen tai sosiaaliseen mediaan. Millaisia olivat rautakautiset riimurakkauskirjeet ja -kirjoitukset?

Kalmistopiirin Ulla Moilanen kuvailee blogitekstissään: ”Suutele minua!” Riimuin kirjoitettuja rakkausloitsuja rautakauden ja keskiajan taitteesta rautakauden ja keskiajan esineistä, puvuista, puutikuista ja luista löytyneitä rakkautta käsitteleviä riimukirjoituksia.

”Tekstien perusteella rakkautta tai erotiikkaa käsitteleviä riimukirjoituksia ovat tehneet sekä miehet että naiset. Kovin yleisiä löytöjä ne eivät kuitenkaan ole, sillä esimerkiksi kaikista norjalaisista riimukirjoituslöydöistä vain hieman alle kaksi prosenttia käsittelee rakkautta jossakin muodossa. Rakkausloitsuja on pidetty kuitenkin varsin vahvoina, sillä niiden laatiminen oli esimerkiksi keskiajan Islannissa kielletty.” 

Joulukuussa 2020 Tutkitusti nostaa esiin positiivisia sisältöjä yhteistyökumppaneilta kuluneen vuoden ajalta. 

#rakkaus #erotiikka #kaipuu #riimut #Skandinavia #riimukirjoitukset #arkeologia #positiivinenjoulunodotus2020 #tutkittutieto #loitsu #rautakausi #keskiaika #tutkituntiedonjoulukalenteri

TUTUSTUTHAN MYÖS

KUMPPANEIHIMME