Tuo yhteen 17 yleistajuista tiedejulkaisua

Huomattavaa häiriötä ilmastonmuutoksesta

Huomattavaa häiriötä ilmastonmuutoksesta

BY: Huomattavaa häiriötä ilmastonmuutoksesta, Häiriköt-päämaja, Kulttuuri Helsinki, Voima, Kiasma

8.6.-10.6., Helsinki

huomattavaa häiriötä ilmastonmuutoksesta

/// Act like we have a crisis /// Reimagine the public space ///

“Esitysten järjestäminen yleisellä paikalla on kielletty, 
jos se on lainvastaista taikka siitä aiheutuu [–] 
huomattavaa häiriötä yleiselle järjestykselle.”
–Suomen järjestyslaki (530/1999 § 7)

Huomattavaa häiriötä ilmastonmuutoksesta kutsuu ottamaan julkisen tilan haltuun Helsingin keskustassa URB18-festivaaliviikonloppuna! Tapahtumassa tutkitaan ilmastonmuutoksen ja julkisen kaupunkitilan suhdetta esitystaiteen ja kansalaisvaikuttamisen keinoin.

Ilmastonmuutos ahdistaa, pelottaa, v**uttaa, mutta mitä sille voi tehdä? Miltä näyttää arkemme näyttämö, ja miltä sen tulisi näyttää? Voiko yhteinen kaupunkitilamme perustua kuluttamiselle, vaikka kulutusyhteiskunnan aika on jo ohi? Voiko ilmastonmuutokseen vaikuttaa muutenkin kuin kuluttamalla “vähän paremmin”? Onko jääkiekko oikeasti ainoa hyvä syy kokoontua torille? Millaista kansalaisaktivismia voisimme tehdä yhdessä?

15 000 tiedemiehen allekirjoittama Toinen varoitus ihmiskunnalle -manifesti (13.11.2017) korostaa kansalaisten muodostamien ruohonjuuritason liikkeiden merkitystä. Joo, mutta miten sellaisia tehdään?(?!!)

Otetaan yhdessä selvää!

Perjantai 8.6. PUHU!
17.00 Avajaispuheenvuorot, lähtö Kiasman edestä
17.30 Lasten & nuorten puheenvuorot, Annantalo (Työpajailmoittautuminen alla!)
18.15 Hengailua, musiikkia (ei live), open mic (live), Vanha kirkkopuisto

Kokoonnumme Kiasman edessä kello 17.00. Avajaispuheenvuorojen aikana kuljemme yhdessä Kiasman edestä Annantalolle. Annantalolla pysähdymme kuuntelemaan ilmastonmuutoksen perijöitä, lapsia ja nuoria. Annantalolta siirrymme Vanhaan kirkkopuistoon (tuttavallisemmin Ruttopuisto), jossa vapaamuotoista hengailua, tutustumista, open mic, musiikkia ym. puistoilua!

Lauantai 9.6. KESKUSTELE!
12.00–16.00 Keskuskatu (eteläpääty)
Kutsumme koolle koko kansan karnevalistisen ilmastokokouksen keskelle Helsinkiä. Uuden ajan torikokouksessa kansalaiset, tutkijat, päättäjät ja asiantuntijat keskustelevat ilmastonmuutoksesta tasavertaisina yksilöinä. Ei lavaa, ei paneelia, ei haastattelijoita. Kokeilevat keskustelutekniikat purkavat arkiroolit, ja pääsemme käymään todellista ilmastokeskustelua. Tehdään yhdessä vaikuttavaa suomalaista ilmastopolitiikkaa – anteeksi pyytelemättä, selittelemättä ja ratkaisukeskeisesti! Keskustelupäivä on nelituntinen kokonaisuus, mutta keskusteluun voi liittyä missä vaiheessa tahansa.

Mukana keskustelemassa muun muassa Greenpeacen ilmasto- ja energiavastaava Olli Tiainen, erikoistutkija Antti-Ilari Partanen Ilmatieteen laitokselta, apulaispormestari Sanna Vesikansa sekä kansanedustajat Outi Alanko-Kahiluoto ja Emma Kari. 
Keskustele!-päivän aloittaa perjantaina kuultujen puheenvuorojen pohjalta sävelletty kappale (Antti Autio). Keskustelua tulkitsemassa musiikiksi myös lintulintu ja illmari!

Sunnuntai 10.6. TOIMI!
13.00–16.00, Kansalaistori

Kokoonnutaaan taiteelliseen mielenosoitukseen Kansalaistorille klo 13. Tarjolla on monenlaisia artivistisia strategioita käyttäviä katutilainterventioita (ilmastotempauksia), joihin voit osallistua tai joita voit jäädä seuraamaan. Voit myös keksiä oman katutilainterventiosi, ja toteutamme sen yhdessä!
Toimi-päivässä tarkoituksena on horjuttaa kapitalistisen logiikan sanelemaa tapaa olla julkisessa tilassa ja ennenkaikkea ilmaista tahtotila vaikuttavampaan suomalaiseen ilmastopolitiikkaan. Toteutamme ilmastoaiheisia sosiaalisia koreografioita*, joiden kautta tutkimme ruumiillisesti ja sosiaalisesti julkisen kaupunkitilan ja ilmastonmuutoksen yhteyksiä.

Ilmastonmuutos edellyttää uusia tapoja toimia kaupunkitilassa ja ajatella tulevaisuutta!

*”Sosiaalisen koreografian ideana on saattaa liikkeelle yhteisössä ja kansalaisissa olevaa luovaa kapasiteettia. Sosiaalinen koreografi soveltaa taiteellista tietoaan, tuottaakseen erityisiä tilanteita, joissa kansalainen voi tavoittaa omia kykyjään ja joissa hän voi astua sisään eräänlaiseen rituaaliseen, liminaaliin tilaan, jossa aiemmin vallinnut logiikka ja se ”kuinka asiat ovat” voidaan unohtaa, muotoilla ja unelmoida uudelleen.” Tanssitaiteen tohtori Kirsi Monni, Sosiaalisen koreografian lähtökohtia -luento. 

Tapahtuma on osa Ilmastokirkko-esitystaideprojektin pilottijaksoa. Projektissa ovat mukana näyttelijä ja esitystaiteilija Laura Marleena Halonen, dramaturgi Ronja Louhivuori ja tuottaja Anu Räsänen. Huomattavaa häiriötä ilmastonmuutoksesta -tapahtuma toteutetaan yhdessä tanssitaiteilija Samuli Nordbergin, Häiriköt-päämajan, Voima-lehden, Kiasma-teatterin ja Annantalon kanssa osana URB18-festivaaliohjelmistoa. Tapahtumaa tukevat Koneen Säätiö ja greensolar.fi !

ESTEETTÖMYYS:
Kaikki tapahtuman ohjelma on maksutonta ja ikärajatonta. Avajaispäivänä kuljemme Kiasman edustalta Mannerheimintien, Simonkadun ja Annankadun kautta Vanhaan kirkkopuistoon; matka yhteensä 1 km, vauhti hidas.

ILMOITTAUTUMINEN JA LISÄTIEDOT ANNATALON LASTEN JA NUORTEN TYÖPAJAAN:
http://www.annantalo.fi/fi/tapahtumat/event/4F627663DF6F1C0030FF5A2E52CA18D2/Ilmastonmuutos_sanoiksi_-ty_paja

Toinen varoitus ihmiskunnalle:
https://academic.oup.com/bioscience/article/67/12/1026/4605229

”As most political leaders respond to pressure, scientists, media influencers, and lay citizens must insist that their governments take immediate action as a moral imperative to current and future generations of human and other life. 

TAPAHTUMAN LINKIT:

TUTUSTUTHAN MYÖS

KUMPPANEIHIMME