Yhdessä ruokailu ja ruoan jakaminen
BY: ANTROBLOGI
Kuva: National Cancer Institute (NCI)
(This image is in the public domain and can be freely reused. Please credit the source and/or author listed above.)
Share this post
Kun jouluna käydään yhdessä herkkupöytien ääreen, noudatetaan samalla omia perinteitä ja tärkeitä toimintatapoja. Jouluna – tai muulloinkaan – emme syö mitä tahansa, kenen kanssa tahansa emmekä millä vain tavalla. Ruoka on aina enemmän kuin pelkkää ravintoa. Se on voimakas symboli, identiteettien ja ryhmien rakennuksen väline, sosiaalinen ja kulttuurinen ilmiö. Kaikkialla maailmassa ravinnoksi kelpaavan ruoan valikoimiseen ja sen nauttimisen liittyy tapoja, joita määrittävät erilaiset kulttuuriset arvot.
Linkin takaa löytyvän artikkelin ovat kirjoittaneet Ruoan kulttuuri – antropologisia näkemyksiä ruoan tutkimukseen -kirjan toimittaneet antropologit, akatemiatutkija Katja Uusihakala ja tutkija Matti Eräsaari. Uusihakalan tutkimus käsittelee muistia, vaikenemista, sukulaisuutta ja koloniaalisen kansalaisuuden rakentumista Zimbabwessa. Eräsaari taas tutkii aikaa arvon välikappaleena Fidžillä ja on aiemmin kirjoittanut muun muassa muukalaisuudesta, ruoasta ja viskin symbolisesta arvosta.