XXII: Kertomusmalttia itsen kertomiseen
BY: Kertomuksen vaarat
XXII: Kertomusmalttia itsen kertomiseen
Kesällä 2018 sosiaalisessa mediassa kiersi #olisinpatiennyt -meemi, joka muiden sitä edeltäneiden tapaan kannusti ihmisiä jakamaan opetuksen nuorelle epävarmalle itselleen – ja samalla kevään ylioppilaille ja muille valmistuneille.
Kertomuksen vaarat -projektin tutkija Tytti Rantanen lähestyy itsen kertomista kahdesta suunnasta: sosiaalisen median menestystä korostavien kampanjoiden ja kaunokirjallisuuden kautta. Harry Salmenniemen novelleissa tarjotaan vastapainoa itsen brändäämiselle ja menestyspuheelle, kertomuksentutkijaa kutkuttavan epäluotettavan kerronnan välityksellä. ”Jos nykyisessä sosiaaliseen mediaan painottuvassa itsen kertomisen maisemassa jokin vaara tai ongelma on, se lienee juuri siinä, ettei kokemusta malteta viedä ajatuksen yhteyteen. Tunnetta ja kokemusta painotetaan niin paljon, että opettavaisten nuoruusmuisteluiden kaltaisissa retro-introspektioissa varsinaiselle analyysille ei tahdo jäädä yhtään tilaa liikuttuneisuuden alla.” Kertomuksen vaarat -projektissa tutkikaan aikalaiskriittisesti tarinoiden välineellistä käyttöä, kokemuksellisen puheen yleistymistä, sosiaalisen median itsestä kertomista ja ”mallikertomusten” jakamisen ja narratiivisuuden yhteiskunnallista ja poliittista hyötykäyttöä.
Joulukuussa 2019 Tutkitusti-hankkeessa nostetaan esiin yhteistyökumppaneiden valitsemia sisältöjä menneeltä vuodelta.
Linkin artikkeliin ja muita tutkittuja juttuja löydät facebookin Tutkitusti-sivulta!
#tutkimus #tiede #joulukalenteri #separempijoulukalenteri #joulu #joulunodotus #2019 #kokemus #filosofia #kertomuksenvaarat #kertomus #novelli #oppisinpajoskus #kertoja #harrysalmenniemi #kirjallisuus