Tutkittua tietoa vaikuttavissa muodoissa

XXI: Onko suullinen perinne kriisissä?

BY: Hybris

21.12.2021

Joulu alkaa tänään, ainakin vanhan kansan sananlaskun mukaan. Kyseinen tuttu sananlasku “hyvä Tuomas joulun tuopi, paha Nuutti pois sen viepi” on jouluun liittyvää suullista perinnettä. Sananlaskujen lisäksi erilaiset tarinat, lorut, vitsit ja myytit ovat esimerkkejä esitysmuodoista, joiden avulla välitetään eteenpäin tietoa ja yhteisiä muistoja. 

Tiina Mattila vastaa Hybris-julkaisussa kysymykseen siitä, onko suullinen perinne kriisissä. Mattila käsittää “kriisin tilana, käännekohtana, jonka yhteisön jäsenet kohtaavat kerronnan muutoksessa”. 

Mattila kertoo kuinka kertojat suhtautuvat tarinoiden muuttumiseen ja mihin he viittaavat, kun puhutaan perinteestä. Erityisesti Mattila tarkastelee kerronnan muutosta peilipoikatarinoiden kautta. Kyseiset tarinat kertovat kyläyhteisön poikkeuksellisesta hahmosta, tietäjä Armas Pasasesta, joka käytti kahta peiliä ennustamiseen ja menneiden tapahtumien näkemiseen.

“Tarinoita eivät kerro vain vanhemmat sukupolvet, vaan niitä kertovat myös nuoret. Niitä kerrotaan eri tavoin. Tarinat siis elävät, ne eivät ole kadonneet mihinkään. Miksi sitten tarinankertojat esittävät tarinoiden merkityksen nojaavan perinteeseen? Mikä on se perinne, jonka pelätään katoavan − miksi on kiire?”

Joulukuussa 2021 Tutkitusti on kutsunut sinut mukaan joulumatkalle tutkitun tiedon maailmaan.

#tutkituntiedonjoulukalenteri
#tutkittutieto #tutkitusti

TUTUSTUTHAN MYÖS

KUMPPANEIHIMME

Avainsanat

Kirjoittaja

Jaa

Email
Facebook
X
LinkedIn
WhatsApp