Tutkittua tietoa vaikuttavissa muodoissa

XVIII: Kallisarvoinen kaneli

BY: Khelidon

18.12.2020

Trooppisissa metsissä kasvavat kanelipuut olivat antiikin aikaan kaukana kreikkalaisten ja roomalaisten arjesta, ja aineen hankintaan liittyi monenlaisia myyttejä kuten siivekkäiden lepakonkaltaisten eläinten vartioima järvi sekä eksoottinen kanelilintu. Roomalainen tietokirjailija Plinius vanhempi (23–79 jKr.) epäili kuitenkin jo ensimmäisellä vuosisadalla tarinoiden olevan kauppamiesten juonia kanelin hinnan nostamiseksi. Sittemmin arkipäiväistyneen mausteella historia antiikista nykypäivään on mielenkiintoinen.

Khelidon -verkkojulkaisun Marke Ahonen kirjoittaa kirjoitussarjan ”Antiikin kasveja pohjoisen taivaan alla” ensimmäisessä osassa kanelin etymologiasta ja historiasta valottaen mausteeseen liittyviä myyttejä ja mieltymyksiä.

”Sana ”kaneli” on tullut suomen kieleen monen mutkan kautta, mutta sen taustalla, ketjun viimeisenä lenkkinä, on muinaiskreikan sana κάννα (kanna), joka tarkoittaa ”ruokoa”. Sanan historia avautuu, kun katsoo kokonaista, jauhamatonta kanelitankoa, sillä käppyräinen tanko on kuin sisältä ontto putkilo. Sama etymologia on myös esimerkiksi sanoilla cannelloni ja kanyyli.”

Joulukuussa 2020 Tutkitusti nostaa esiin positiivisia sisältöjä yhteistyökumppaneilta kuluneen vuoden ajalta. 

#kaneli #khelidon #kasvit #antiikki ”antiikintutkimus #kanelilintu #ruoko #putkilo # mausteet #tutkituntiedonjoulukalenteri #positiivinenjoulunodotus2020 #tutkittutieto

TUTUSTUTHAN MYÖS

KUMPPANEIHIMME