Tutkittua tietoa vaikuttavissa muodoissa

Uuden poliittisen kulttuurin kynnyksellä

BY: POLITIIKASTA, ETIIKKA.FI, FAKTABAARI

18.9.2019

Kuva: Vimal Natarajan / Unsplash (CC0)

Nuorten poliittisen passiivisuuden aika näyttää olevan ohi Greta Thunbergin toimiessa uuden ajan airuena. Tutustumme kevään Nuorisobarometrin tuloksiin, Thunbergin herättämiin kommentteihin sekä suomalaisen faktantarkistuksen tulevaisuuteen.

“Myytti nuorten poliittisesta passiivisuudesta”

Nuorison poliittista passivoitumista on pidetty viimeisen parinkymmenen vuoden ajan jopa demokratiaa uhkaavana kehityskulkuna. Ajatus passiivisesta nuorisosta on perustunut alhaiseen äänestysaktiivisuuteen ja siihen, että nuoria ei politiikka kiinnosta. 

Kevään 2019 tapahtumat kertovat uudelaista tarinaa: Kuukausi ennen vaaleja koululaiset 120 maassa menivät lakkoon ilmaston puolesta. Ilmastolakon käynnistäjänä oli ruotsalainen 16-vuotias Greta Thunberg, joka ilmoitti elokuussa 2018 kieltäytyvänsä koulunkäynnistä, kunnes Ruotsin poliitikot ottavat ilmastonmuutoksen vakavasti ja tekevät päätöksiä sen mukaan. Suomessa koululaisten ilmastolakko osui yksiin eduskuntavaalien kanssa. Lakko heijastui vaaleihin, joita luonnehdittiin ilmastovaaleiksi. Nuorison ilmastoahdistus tarttui aikuisiin, ja vihreät kasvoi vaaleissa keskisuureksi puolueeksi. 

Keväällä julkaistu Nuorisobarometri puhuu sen puolesta, että nuoret ovat aikuisia tiiviimmin kiinnittyneet demokratiaan ja osallistuvat politiikkaan usein näitä aktiivisemmin. Viimeistään nyt myytti passiivisista nuorista pitäisi unohtaa. 

Teksti on julkaistu Politiikasta-verkkolehdessä kesäkuussa 2019, ja sen on kirjoittanut valtiotieteiden tohtori Markku Harrinvirta.

“Greta Thurnberg - avain tuhoon”

Etiikka.fi-sivuston puheenvuorossa filosofian tohtori, viestinnän eettisen neuvottelukunnan puheenjohtaja Henrik Rydenfelt tarkastelee Greta Thunbergiin kohdistettua paternalistista kommentointia. Blogiteksti on julkaistu elokuun lopussa.

“Faktabaarin uudet avaukset: Internet-lukutaito ja yhteistyöverkostot”

Suomalainen faktantarkistuspalvelu Faktabaari suuntaa viisivuotisen vaaliurakkansa jälkeen katseensa vääristeltyyn informaatioon, erityisesti kuvien ja videoiden käyttöön sekä yhteisönsä ja verkostojensa mobilisointiin. 

Yksittäisistä teemoista tarkoituksena on pitää esillä erityisesti ilmastoteemaa, jonka osalta Greta Thunbergia koskeva EDU-hankkeen tarkistus oli kesällä ehdolla maailman vaikuttavimmaksi faktantarkistukseksi. 

Aihetta koskeva Faktabaarin blogiteksti on englanninkielinen.

TUTUSTUTHAN MYÖS

KUMPPANEIHIMME

Avainsanat

Kirjoittaja

Jaa

Email
Facebook
X
LinkedIn
WhatsApp