Tuo yhteen 17 yleistajuista tiedejulkaisua

Uskotko taikuuteen?

Ajattelitko taikauskon jääneen noitavainoihin? Vaikuttamisen monet muodot -lukupaketissa tutustutaan 1600-luvun noituuden lisäksi suomalais-karjalaisiin loitsuparannuksiin ja moderniin taikauskoon.

Logo Kalmistopiiri

Taikuus 1600-luvulla

”- – muiden vahingoittamiseen tähtäävä noituus laskettiin 1600-luvulla pahimpien rikosten joukkoon, ja siitä voitiin rangaista kuolemalla.”

Vastoin yleistä mielikuvaa 1600-luvun taikuus oli useammin arkipäivän taikuutta kuin roviolla poltettavia noitia. Noituus oli kuitenkin vakavasti otettavaa toimintaa, sillä muiden vahingoittamiseen tähtäävästä taiasta voitiin tuomita kuolemaan.

Tuuli Heinonen 28.11.2017

Logo Katsomukset

Suomalais-karjalainen loitsuparannus

”Suomalais-karjalaiset loitsut olivat sanamagiaa, eli ääneen esitettynä niiden ajateltiin voivan vaikuttaa maailmaan.”

1800-luvulla ja 1900-luvun alussa Suomessa ja Karjalassa oli tavallista parantaa sairaita loitsujen avulla. Loitsuparannuksia tekevät tietäjät olivat yhteisön arvostettuja auktoriteetteja.

Siria Kohonen 5.4.2023

Logo Ilmiö

Noituus 1600-luvulla

”Jo epäilys noidutuksi tulemisesta saattoi aiheuttaa noituuteen uskoville fyysisinä oireina ilmenevää sosiaalista stressiä, joka saattoi johtaa sairastumiseen ja jopa kuolemaan.”

1600-luvun lopun Ruotsissa henkilön noidaksi nimeämiseen vaikutti erityisesti tämän maine. Niinpä noituus ilmensi laajemmin yhteisön dynamiikkaa. 

Jari Eilola 3.11.2022

Moderni taikausko

”Koska taikauskoisten rituaalien haittapuoli on niiden todennäköinen tehottomuus, amuletin kantajalla ja enteiden seuraajalla on toiminnalleen yksinkertainen perustelu: ei siitä haittaakaan ole.”

Vaikka tieto on lisääntynyt, arkinen taikausko ei ole kadonnut. Modernille taikauskolle on tyypillistä esimerkiksi lähipiirissä suosittujen perinteiden ylläpitäminen ja intuitioon luottaminen.

Kaarina Koski 23.5.2019