Tutkijanäkökulmia aktiivimalliin
BY: ALUSTA!, ANTROBLOGI
Kuva: Antoine-François Callet: Ludvig XVI, Wikimedia Commons
Kaksi kuukautta aktiivimallia takana – ”perverssi tulkinta” työmarkkinapolitiikasta?
Rautaisannoksen tutkijanäkökulmia aktiivimalliin tarjoaa Tampereen yliopiston yhteiskuntatieteiden tiedekunnan verkkolehti Alusta!. Alkuvuoden aikana julkaistuissa teksteissä käsitellään muun muassa työvoimapolitiikan toimivuutta, sen historiaa sekä työttömyyteen liittyviä mielikuvia:
”Työvoimapolitiikan paradoksi”
Sosiaalipolitiikan emeritusprofessori Pertti Koistinen kiittää työvoimapolitiikkaa sen historiallisista ansioista, mutta nykyinen työvoimapolitiikan tekotapa vie umpikujaan. Työmarkkinapolitiikan kehittämisen alkuaikoina politiikan lähtökohtana oli suojella kansalaisia kohtalokkailta vastoinkäymisiltä. Kehittämällä vakuutuksia tapaturmien, sairauden, työttömyyden, leskeyden ja vanhuuden varalle yhteiskunta on hyväksynyt ajatuksen, että yksilöiden kokemat riskit ovat luonteeltaan rakenteellisia ja yksilön oman kontrollin ulkopuolella. Nykyinen työmarkkinapolitiikan haamu siirtää Koistisen mukaan vastuuta rakenteellisista riskeistä yksilöille sekä kotitalouksille.
Lue artikkeli täällä
”Lapiolinjalta aktiivimalliin – työttömyys ja köyhyys politiikassa”
Historian yliopistonlehtori Marko Nenonen avaa työttömyyspolitiikan historiaa aktiivimallin takana. Työttömyystyöt eli ”lapiolinja” toimi 1800-luvun alusta lähtien, vaikka ei sovellukaan sellaisenaan nykypäivään. Työnteko oli tärkeä osa ihmisten identiteettiä, ja aikansa sukupolville kunnian kysymys.
Lue artikkeli täällä
”Aktiivimallin puolustajien pitäisi päivittää taloustieteen tietämystään”
Julkistalouden professori Matti Tuomala kirjoittaa, että valtiovarainministeriön virkamiesjohto on jo vuosia tulkinnut taloustieteellistä tutkimuskirjallisuutta harhaanjohtavasti. Aktiivimalli on yksi lopputulos. Tuomala toivoisi, että tuoreet, todellisilla aineistoilla tehdyt laadukkaat tutkimukset opastaisivat suomalaista politiikkaa. ”Voisiko työttömyysturvan jatkuvan kiristämisen taustalla olla se, että suuri yleisö – ne, joilla ei sillä hetkellä ole mitään omakohtaista kosketusta työttömyyteen – uskoo työttömyysturvamenojen osuuden sosiaalimenoista olevan huomattavasti todellista suurempi?”
Lue artikkeli täällä
”Aktiivimalli: perverssi tulkinta aktiivisesta työmarkkinapolitiikasta?”
Tutkijatohtori Paul Jonker-Hoffrén Työelämän tutkimuskeskuksesta nostaa esiin aktiivimallin ongelmakohtia. Voiko aktiivimalli vastata aktiivisen työmarkkinapolitiikan tavoitteisiin?
”Yksipuolinen ihmiskuva aktiivimallin taustalla”
Aktiivimallia on kommentoitu myös antropologisesta näkökulmasta AntroBlogissa. Väitöstutkija Juuso Koponen valottaa mallin taustalla olevaa ihmiskuvaa ja ideologiaa, jonka mukaan ihminen nähdään omaa etuaan maksimoivana yksilönä.
Lue artikkeli täällä