Tieteiden yö: Miten Suomen koloniaalisuus näkyy arjessa?

Tieteiden yö: Miten Suomen koloniaalisuus näkyy arjessa?

BY: Allegra Lab Helsinki

12.1. klo 18:00-20:00, Ravintola Kustaa Vaasa

Tieteiden yö 2023

Mitä tekemistä Suomella on kolonialismin kanssa?

Tutkitusti-hanke osallistuu tulevaan Tieteiden yöhön 12.1.2023. Tiedettä ja taidetta yhdistävä tapahtuma on nimeltään ”Miten Suomen koloniaalisuus näkyy arjessa?” Tapahtuma järjestetään torstaina 12.1.2023  klo 18:00-20:00 ravintola Kustaa Vaasassa. 

Koloniaalisuus tarkoittaa kolonialismista hyötymistä ja kolonialististen rakenteiden ylläpitämistä. Teeman avulla tapahtumassa tarkastellaan niitä syitä, jotka ovat johtaneet tietynlaiseen yhteiskunnan järjestymiseen ja suomalaisten enemmistöjen tapaan katsoa maailmaa. Tapahtumassa keskitytään arkipäivän tilanteisiin, joissa koloniaaliset käsitykset, rakenteet ja oletukset tulevat näkyviksi esimerkiksi mediassa, byrokratiassa tai rasistisessa kielenkäytössä.

Illan ohjelma on seuraava: 

klo 18.00-18.15: Mitä kolonialismi ja koloniaalisuus tarkoittavat? Haastattelussa tutkija Samira Saramo (Siirtolaisuusinstituutti).

klo 18.20-18.55: Lapin hippu -peliperformanssi. Keskustelu Lapin kolonialistisista mekanismeista, Jari Tamminen (Häiriköt-päämaja) ja Inka Musta.

klo 19.00-19.15: Videotaideteos Helmi Hagelin ja Nuura Naboulsi.

klo 19.20-20.00: Kolonialismin haamu ympärillämme: arjen tilanteita, joissa törmäämme koloniaalisiin asenteisiin -paneelikeskustelu. Panelisteina Samira Saramo (Siirtolaisuusinstituutti), Poc-lukupiiri, Marisel Soto Godoy (Monika-Naiset liitto) ja Minna Kouvalainen (Students of Colour ry).

Tapahtuma on kaikille avoin ja ilmainen.

Tapahtumaan visuaalisen ilmeen on suunnitellut Maiju Kettunen.

Tervetuloa mukaan tutkitun tiedon ja taiteen äärelle!

TUTUSTUTHAN MYÖS

KUMPPANEIHIMME