Terveiset kesälaitumilta – suomalainen ruokaturva ja pyhä maito
BY: Versus, Häiriköt
Kuva: Wikimedia Commons Lisenssi: Public Domain
“Suomalaisten ruokaturvaa ei voi pitää itsestäänselvyytenä”
Ruokaturva tarkoittaa ihmisten päivittäistä mahdollisuutta saada riittävästi turvallista ja ravitsevaa ruokaa aktiivista elämää varten sekä ruoan hankkimiseen tarvittavien resurssien riittävyyttä. Kotimaista ruokaturvaa on totuttu pitämään itsestäänselvyytenä, jonka takaajana toimii hyvinvointivaltio ja yhteiskunnallinen vakaus. Tilanne on kuitenkin monella tavalla muuttunut. Hyvinvointivaltio on murroksessa, maatalouden rakennemuutos jatkuu ja ilmastonmuutos sekä yleinen tietoisuus ympäristöasioista vaikuttavat elintarvikejärjestelmään. Siksi suomalainen ruokaturva tarvitsee nyt uudelleenarviointia.
Tutkijat Antti Puupponen (YTT), Ari Paloviita (KTT), Teea Kortetmäki (FT) ja Tiina Silvasti (VTT) arvioivat suomalaista ruokaturvaa Versus-verkkolehden Tiededebatissa. Tutkimukseen perustuvaa tekstiä kommentoivat myös Keskustan kansanedustaja, Maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtaja Anne Kalmari, ajatuspaja E2:ssa toimiva tutkija Kaisa Karttunen, sekä Vihreiden kansanedustaja, maa- ja metsätalousvaliokunnan jäsen Hanna Halmeenpää.
“Maito on pyhä lehmä”
Tekstissään kahden vuoden takaa Elisa Aaltola, filosofian vanhempi tutkija Itä-Suomen yliopistosta, tarkastelee suomalaisen maidontuotannon taustalla olevia myyttejä.