Tutkitusti kutsuu mukaan avoimeen päivään, jossa pohditaan tekoälyn roolia tieteen kentällä, erityisesti humanistisen ja yhteiskuntatieteellisen tutkimuksen parissa. Käymme keskustelua tekoälyn vaikutuksista tieteessä, algoritmien vinoumista tiedejulkaisemisen kontekstissa, sekä tekoälyn tarjoamista mahdollisuuksista. Tule kuuntelemaan avoimia luentoja ja perehtymään tekoälyn käyttöön.
Päivään sisältyy myös kirjoitustyöpaja, jossa tarjotaan tutkijoille ja väitöskirjatutkijoille koulutusta yleistajuisen tiedekirjoittamisen periaatteista. Ohjeet hakuun löytyvät alempaa.
Esteettömyys: Balder-saliin ei valitettavasti ole esteetöntä kulkua (hissiä). Tapahtumaan voi osallistua myös Zoom-etäyhteydellä (Zoom-linkki).
Ohjelma
Avoimet luennot
24.4. klo 9–12:00, Balder-sali, Aleksanterinkatu 12, Helsinki / Online
Tilaisuudessa kahvitarjoilu
Klo 9–10:00 Gennady Kurushin, digitaalisen markkinoinnin konsultti: How Artificial Intelligence Works (in English)
Klo 10–11:00 Mona Mannevuo, yliopistotutkija ja poliittisen historian dosentti: Outo laakso – tekoäly työkaverina
Klo 11–12:00 Henrik Rydenfelt, käytännöllisen filosofian ja viestinnän tutkimuksen dosentti: Tekoälyn merkitysvalta – tutkijat merkitysten ylläpitäjinä
Tauko
Yleistajuisen tiedekirjoittamisen työpaja tutkijoille
24.4. klo 13–15:00, Balder-sali, Aleksanterinkatu 12, Helsinki
Yleistajuisen tiedekirjoittamisen työpaja tutkijoille
Tutkija! Haluatko oppia lisää yleistajuisten tiedeartikkelien kirjoittamisesta?
Hae mukaan maksuttomaan työpajaan, jossa tuotetaan yleistajuisia, tekoälyä eri näkökulmista käsitteleviä artikkeleja. Työpajassa harjoitetaan omasta akateemisestä kentästä käsin kirjoittamista suurelle yleisölle. Työpajassa käydään läpi akateemisen ja yleistajuisen artikkelin olennaisia eroja ja esimerkiksi mitä kielessä, lause- ja sanatasolla, tulee huomioida. Artikkeleilla on mahdollisuus tulla julkaistuiksi Tutkitusti-verkostoon kuuluvissa tiedejulkaisuissa, kuten Ilmiössä, Etiikka.fi:ssä tai Antroblogissa. Julkaistavat artikkelit käyvät läpi myös julkaisujen oman vertaisarviointiprosessin.
Pajatyöskentely tapahtuu kahdessa pienryhmässä, joita vetävät yleistajuisten tiedemedioiden ammattilaiset. Ryhmien osallistujat edustavat eri tieteenaloja mutta käsittelevät teksteissään samaa teemaa eli tekoälyä. Näin kirjoittajat pääsevät työpajassa pureutumaan esteisiin, joita tieteenalarajat ylittävässä yleistajuisessa kirjoittamisessa voi kohdata. Koulutus on käytännönläheinen ja antaa hyviä valmiuksia yleistajuisten tekstien tuottamiseen myös jatkossa.
Kouluttajat
Ninnu Koskenalho
Ninnu Koskenalho on tiede- ja tutkimusviestintään erikoistunut sosiaali- ja kulttuuriantropologi, joka toimi tiedemedia AntroBlogin päätoimittajana ja editoivana toimittajana vuosina 2015–2022. Sittemmin hän on työskennellyt vapaana kirjoittajana ja kouluttajana, ja opiskelee parhaillaan lyhytterapeutiksi. Ninnun tekstejä on julkaistu lukuisissa aikakauslehdissä ja verkkojulkaisuissa, ja hän on toimittanut ERC-tutkimushankkeen puitteissa etnografisen valokuvateoksen (Rosebud 2022).
Saara Toukolehto
FT Saara Toukolehto on tiedemedia AntroBlogin tämänhetkinen vastaava päätoimittaja ja aikaisempi pitkäaikainen toimituspäällikkö (2016–2022) ja editoiva toimittava (2016–2024). Hänellä on yli vuosikymmenen mittainen kokemus viestinnästä niin yksityiseltä sektorilta, tiedeyhteisöstä kuin populaarista tiedeviestinnästä. Saaran tekstejä on julkaistu useilla alustoilla suomeksi ja englanniksi.
Hakuohjeet
Hae mukaan kirjoittamalla lyhyt 50–100 sanan abstrakti artikkelistasi, jota haluat työstää koulutuksessa. Mukaan voi hakea ideoilla, valmista tekstiä ei tarvitse tuoda mukanaan. Tekstin rakentamiseen annetaan työkaluja koulutuksessa, jonka jälkeen oman artikkelin voi kirjoittaa loppuun, sekä pyytää julkaistavaksi. Hae mukaan tällä lomakkeella. Haku sulkeutuu 10.4. Mukaan mahtuu 10–12 henkeä, ja kaikille ilmoitetaan henkilökohtaisesti valinnasta.
Tapahtumaa rahoittaa Tiedekustantajien liitto. Tapahtuman visuaalisen ilmeen on suunnitellut Regina Suikki.