Tutkittua tietoa vaikuttavissa muodoissa

Suomenruotsalaisuuden syntyhistoriaa

Kielikysymys — Suomen ruotsalaisuus 1812–1922

Viikonlopun tiedonjanoon suosittelemme tutustumista Suomen historiaan kielten näkökulmasta. Kielikysymys Suomen ruotsalaisuus 1812–1922 teos kertoo Suomen ruotsalaisuudesta autonomian aikana 1800-luvulla sekä itsenäisyyden alkuvuosina. Sen pääteemana on kolmiodraama, jossa kolme kieltä, suomi, ruotsi ja venäjä, kilpailivat johtavasta asemasta suuriruhtinaskunnassa. Yleisen historian professori Max Engman sai alkuteoksesta Språkfrågan Ruotsin tärkeimmän tietokirjapalkinnon 2016.

1800-luku oli kansallisen mobilisoinnin aikaa, jolloin sekä suomen- että ruotsinkieliset liittyivät yhteen kielen pohjalta. Prosessin alkuvaiheessa ruotsinkieliset joutuivat perääntymään, mutta sen tuloksena syntyi ryhmä, jota 1900-luvun alussa ryhdyttiin kutsumaan ”suomenruotsalaisiksi”. Kirja kuvaa monipuolisesti Suomen kielellistä tilannetta kansakunnan rakentamisen ja autonomian ajan suurten yhteiskunnallisten muutosten keskellä.

Kielikysymys on Suomen ruotsalaista historiaa käsittelevän kirjasarjan kolmas osa. Sarjan kaksi ensimmäistä osaa, Ruotsin Itämaa (Kari Tarkiainen) ja Valtakunnanosa (Nils Erik Villstrand), ilmestyivät 2010 ja 2012. Sen päätösosa, Henrik Meinanderin Kansallisvaltio, ilmestyi 2017. Kolmannen ja neljännen osan käännöstyöstä vastaa Kari Koski.

Teoksen on kustantanut Svenska litteratursällskapet i Finland (SLS).

Logo Tutkitusti

Tutkitusti tarjoaa perjantaisin kirjasuositukset yhteistyökumppaniltaan Tiedekirjalta, joka on Tieteellisten seurain valtuuskuntaan (TSV) kuuluva seurojen tuotteiden myyntinäyttely.

Kaikki aiemmat
kirjasuositukset
ja muuta taatusti
tutkittua sisältöä
löydät osoitteista:

Avainsanat

Kirjoittaja

Jaa

Email
Facebook
X
LinkedIn
WhatsApp