Sijoittajan, suunnittelijan ja asukkaan kaupunki
BY: VERSUS, HÄIRIKÖT-PÄÄMAJA

Kuva: maxpixel.net Lisenssi: CC0 Public Domain
Kaupunkiseutusuunnittelussa ei ole asukkaiden osallistamisvelvoitetta, toisin kuin yleiskaavan tasolla. Suunnittelun haasteita ovat muun muassa valmiiksi monimutkaiset käytännöt, joihin asukkaiden osallistumista on vaikea sovittaa. Mahdollisuudet vaikuttamiseen ovat erittäin vähäiset maailman suurkaupungeissa, joita suunnitellaan sijoittajien ehdolla.
“Kaupunkiseututasoinen suunnittelu ja kadonnut kansalainen”
Versus-verkkolehden monipuolisessa Tiededebatti-kokonaisuudessa tarkastellaan seututason suunnittelun haasteita, mutta myös onnistumisia.
Tiededebatti perustuu tieteelliseen artikkeliin, jonka ovat kirjoittaneet Olli Ruokolainen, Pia Bäcklund, Kirsi Pauliina Kallio ja Jouni Häkli (Tilan ja poliittisen toimijuuden tutkimusryhmä, SPARG). Tekstiä kommentoivat yhteiskuntatieteiden tohtori, Tampereen entinen pormestari ja seutuhallituksen puheenjohtaja Anna-Kaisa Ikonen; kaupunkitutkija ja kaupunki- ja maakuntapoliitikko Kaarin Taipale; Tampereen seutusuunnittelupäällikkönä toiminut Kimmo Kurunmäki sekä Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymän Liikennejärjestelmä ja tutkimukset -osaston johtaja Sini Puntanen.
Lue tiededebatti kokonaisuudessaan täällä
“Lontoo – liian kalliiksi kehitetty?”
Tekstissään kesältä 2016 ympäristöpolitiikan ja kaupunkitutkimuksen dosentti Eeva Berglund tarkastelee Lontoossa ilmiötä, jonka hän nimeää ”vaurauttamiseksi”. Kyse on gentrifikaation pahasta sukulaisesta, eliittien tietoisesta ja usein myös onnistuneesta pyrkimyksestä nostaa alueiden keskituloja.
Eräs tutkijan haastateltavista ilmaisee asian selkeästi: ”Jos kaupunki haluaa kohottaa keskituloja se tuo tänne rikkaampia ihmisiä. Muuttakoot vanhat asukkaat pois.”