Tutkittua tietoa vaikuttavissa muodoissa

Seksuaalisuus ja sukupuoli ovat jäljittelyä, toistoja ja suurta teatteria

BY: ANTROBLOGI; PERHE, SUHTEET JA YHTEISKUNTA

27.6.2018
tutkitusti, tiedejulkaiseminen, tiede, tutkimus, sukupuoli, seksuaalisuus, identiteetti, pride

 Tutkitusti tarjoaa lukemista Helsinki Pride -viikkoon! 

“Orlandon perintö”

Nykyteorian mukaan kaikki seksuaalisuus on kulttuurisesti rakennettua. Seksuaalisten tai sukupuoli-identiteettien takana ei ole mitään aitoa tai pysyvää.

“Myös heterot joutuvat opettelemaan sopivan ja siedetyn seksuaalisuuden käytöksen kaikkine yksityiskohtineen. On kuitenkin tapana unohtaa, että kyse on opitusta asiasta ja luulotella, että se on ‘luonnollista’. Heteroiden melankolinen kaipuu kohti seksuaalisuuden ja sukupuolen autenttisuutta sisältää väistämättä näiden rajojen tarkan vahtimisen.”

Sukupuolentutkimuksen dosentti Antu Sorainen kirjoittaa queereista, hengissä- ja nähdyksitulemisen ehdoista ja historioista. Kaksiosainen artikkeli on syntynyt keväällä 2016 Orlandon Pulse-homoklubille tehdyn massamurhaiskun jälkeen. Sorainen sivuaa tekstissään myös Pride-tapahtuman historiaa ja merkityksiä.

“Tapahtuman nimi, politiikka ja näkyvyys muuttuivat radikaalisti 2000-luvulle tultaessa, kun länsimaisten seksuaali-identiteettien ympärille alkoi muodostua oma kulutuskulttuurinsa. Moni kuitenkin kokee Priden paitsi kulutuskeskeiseksi, myös ahdasta homonormatiivisuutta juhlivaksi identiteettitivoliksi. Osa queer-maailmasta ja sen ihmisistä pysyy pimennossa, vaikka Pride-kulkue näyttäisi pyrstö keikkuen kulkevansa kaikkien puolesta.”

Lue koko teksti täältä

“Kaksijakoisuuden tuolle puolen”

Sukupuolikokemuksesta vaikenemisen syyt eivät ole ainoastaan yksilöistä johtuvia, vaan ne ovat mitä suurimmissa määrin yhteiskunnallisia. Yhteiskunta, jossa juridisen sukupuolen vahvistamiseksi on käytävä läpi pitkät lääketieteelliset tutkimukset ja täytettävä lisääntymiskyvyttömyysvaatimus, ei tue avointa ja hyväksyvää ilmapiiriä.

Aihetta käsittelevillä valokuvilla ja muilla kulttuurituotteilla on taiteellisten ansioiden lisäksi yhteiskunnallista merkitystä, koska ne tekevät näkyväksi transsukupuolisuutta ja sukupuolen moninaisuutta: ne antavat äänen, kannustavat rohkeuteen ja toimivat esikuvina.

Väitöskirjatutkija Ella Sihvonen tarkastelee tekstissään trans-aiheisia kulttuurituotteita: Selja Ahavan romaania Ennen kuin mieheni katoaa, sekä Nina Doddin valokuvanäyttelyä neljän transnuoren arjesta.

Lue koko teksti täältä

TUTUSTUTHAN MYÖSYHTEISTYÖKUMPPANEIHIMME

Avainsanat

Kirjoittaja

Jaa

Email
Facebook
X
LinkedIn
WhatsApp